Aranytíz 2015 július

2015.06.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

A nyár ellenére is széles a programok választéka a Belváros Kultúrházában.

JÚLIUS

Július 6-10. 18.00-19.30 óráig

NYÁRI JAZZ-STRETCHING KURZUS

A stretching gyakorlatsor segít az izmok rugalmasságának a helyreállításában, fejlesztésében, megőrzésében. Hozzájárul a fáradt és megterhelt izomzat gyorsabb regenerációjához. A megfelelően tervezett erősítő, lazító és nyújtó hatás együttes jelenléte segíthet, hogy a terhelt izom gyorsan tudjon ellazulni és megnyúlni, így működése gazdaságosabbá válik, teljesítménye megnő. Ez lehetővé teszi, hogy a tánc során az izom rövidülésekor kevesebb energia ráfordítással hosszú ideig fenn tudja tartani a munkatevékenységet.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Információ: Darab Katalin, moderntánc pedagógus, táncművész, koreográfus (06-30) 425-3207

 

Július 6. 18.30 óra INGYENES!

HEATH MOUNT ÁLTALÁNOSISKOLA KÓRUSÁNAK KONCERTJE

Az iskola zenei tagozatának külön élete van a Heath Mount iskola falain belül; a szünetekben, ebédidőben vagy iskola után mindenhol a gyerekek énekét lehet hallani miközben gyakorolnak, próbálnak, énekelnek a barátaikkal vagy épp komponálják a következő darabot… A kórus 2012-ben hatalmas sikert elérve, első helyezett lett a BBC csatorna által rendezett, több száz kórust vendégül látó, évente megrendezett országos kórusversenyen. A gyermekkórus gyakran énekel az iskolai kápolnában, de felléptek már olyan nívós helyszínen is, mint a londoni Royal Albert Hall vagy a Cadogan Hall koncertterem, továbbá külföldi utazásaik során jártak már Barcelonában, Berlinben és Salzburgban is.

 

Július 8. 20.00 óra

CALIGULA - az Aranytíz előadása az A38 Hajón

„Nem vagyok bolond, sőt, soha nem voltam józanabb. Arról van szó, hogy halaszthatatlanul a lehetetlenre volt szükségem. A világ így, ahogy van, elviselhetetlen. Az emberek nem tudnak semmit megszerezni, mert nem ragaszkodnak végsőkig a kívánságaikhoz. Minden, ami körülvesz, hazugság, és én azt akarom, hogy az ember igazságban éljen. Végre megértettem a hatalom hasznosságát, lehetővé teszi a lehetetlent. Az egész Római Birodalomban csak én vagyok szabad, én egyedül. Örüljetek, mert végre olyan császárt kaptatok, aki megtanítja népét a szabadságra.” (Camus: Caligula)

Caligula - Seres Dániel

Caesonia - Balázsovits Edit

Helicon - Király Attila

Chaerea - Horváth Virgil

Scipio - Sütő András

Senectus - Fillár István

Mucius - Széplaky Géza

Harmonika/zene - Szabó Ádám

Fordította: Illés Endre

Jelmez, játéktér: Cseh Zsuzsa

Mozgás: Széplaky Géza

Rendezőasszisztens: Varró Anna Áfonya

Rendező: Kedvek Richárd

jegyár elővételben (július 7-ig): 1700 huf

jegyár: 2300 huf

 

 

 

Július 14. 19.00 óra INGYENES!

EXETER SCHOOL KONCERTJE

Az angliai Exeter Schoolban rendkívül változatos zenei élet folyik. Az iskola diákjai összesen 5 jazz bandát, 5 zenekart, 2 fúvószenekart, 8 kórust és több kisebb formációt alkotnak, a vonósnégyestől kezdve egészen a rock és samba együttesekig. Évente nagyjából 25 nyilvános koncertet adnak országszerte és többször fellépnek a méltán híres Exeter Katedrálisban és több jótékonysági koncerten is… Az idei évben egy Salzburgot, Budapestet és Bledet is érintő turné keretén belül érkezik a 40 főből álló diákcsoport a fővárosba, ahol kórus és zenekari formációkban lépnek színpadra.

 

Július 29. 20.00 óra

ELLING ÉS KJELL - az Aranytíz előadása az A38 Hajón

Ingvar Ambjørnsen regényéből - Peter Næss közreműködésével - színpadra alkalmazta Axel Hellstenius

A különösen érzékeny Elling 38 éves koráig meghittségben és szeretetben, de gyermeki létben, a külvilágtól teljesen eltávolodva élt az édesanyjával. Az anya gondoskodott róla, amíg meg nem halt. Ekkor Elling összeomlott és elmegyógyintézetbe került. Itt ismerkedett meg Kjell Bjarne-vel, a szelíd óriással, aki szintén a 30-as évei vége felé jár. Az oslói önkormányzat jóvoltából, terápiás céllal, kis, közös lakásba költözhetnek, ahol egyetlen feladat vár rájuk: új életet kezdeni és visszailleszkedni a társadalomba. Ahogy telik az idő, kis győzelmeket aratva araszolnak a normális életvezetés felé. Közben a lakás, ahonnan egyre bátrabban merészkednek ki, más emberek számára is menedékké válik, és olyan értékeket is felfedeznek magukban, amelyekről addig fogalmuk sem volt.

A 2014-ben a Vidor Fesztiválon Kedvek Richárd és Őze Áron Pantalone-díjat nyertek alakításukért.

Elling - Őze Áron

Kjell Bjarne - Kedvek Richárd

Frank - Széplaky Géza

Reidun - Cseh Zsuzsa

Fordította: Domsa Zsófia

Látvány: Fecsó Andrea

A rendező munkatársa: Varró Anna

Rendező: Hollós Gábor

jegyár elővételben (július 28-ig): 1700 huf

jegyár: 2300 huf

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

NYÁRI SZÜNET!

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (küküllő-menti magyar páros táncok - szászcsávási, majd szentbenedeki) Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (mezőkölpényi táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (kalotaszegi legényes)

Tanít: Bohus György

 

NYÁRI SZÜNET!

MAGYAR TÁNCHÁZ

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Horti Réka)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás mezőségi táncok

(Bohus György és Bánhegyi Nikoletta)

20.10-20.30 óráig Énektanítás (vezeti: Bánhegyi Nikoletta)

20.30-00.00 óráig Táncrendek – hetente változó zenekarokkal

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZŐMŰVÉSZET

 

ÁTRIUM GALÉRIA

KUSTÁR ZSUZSA IPARMŰVÉSZ EMLÉKKIÁLLÍTÁSA

„Egy éve már hogy elhunyt Kustár Zsuzsa iparművész, rá emlékezünk ezzel a kiállítással. Ő készítette többek között az Aranytíz Kultúrház ékességeként szolgáló padlómozaikot. Budapest V. kerületi lakóinak alkalmuk van találkozni a művész egy másik alkotásával is, a Hercegprímás utcai Rendelőintézet lépcsőfordulója fölött a Varázstükör című üvegablakkal. A kiállítás célja, hogy a gazdag életműből a budapesti érdeklődő közönségnek az ország más településein fellelhető munkáira is felhívja a figyelmét. A megnyitó alkalmával megidézzük Nagykanizsát, a Dunántúl egyik kedves kisvárosát, ahol élt és alkotott Kustár Zsuzsa. Életműve kötődik a város különbféle közintézményeihez. Tervezett üvegablakokat a Városi Könyvtár, a református gyülekezet temploma számára, mozaik falat lakóház lépcsőházába, általános iskola aulájába. Várjuk szeretettel, látogasson el a kiállításra a megnyitó alkalmával és azon túl!”

A tárlat megtekinthető június 4-től augusztus 23-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.


Cikkajánló
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!
- A SKULT13 márciusi programjai
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE
- PultAlól 4. - Hol volt hol nem volt
- 10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing