Aranytíz 2012. november

A belvárosi találkozóhely novemberben is változatos programokkal, gazdag műsorválasztékkal várja látogatóit.

NOVEMBER

November 11. 16.00 óra

BUDAPESTI VÁNDOR KÓRUS HANGVERSENYE

Vezényel: Németh Zsuzsanna, Artisjus Díjas karnagy

November 15. 19.00 óra

BESZÉD SZAVAK NÉLKÜL - avagy a rögzött szokás megköti a józan értelmet

Bernáth Imre „Amerigo” szórakoztató, interaktív estje

Bernáth Imre artista, légtornász, bohóc, komikus évekig a Cirque du Soleil társulatának volt tagja, körbejárta a világot. Műsorainak erőssége nem csak a szakmai profizmusban rejlik, de az interaktivitásban és a nézőkkel való kommunikációban is. Miután a világhírű cirkusztól megvált, a legnagyobb francia mesterek tanítványaitól tanult. Az ott töltött idő lenyomatát, gyümölcsét tárja most elénk egy szórakoztató és felszabadult estén, mely különleges élményt nyújt mindenkinek.

 

November 16. 17.00 óra

POLIFILM KLUB

Magyarországi és nemzetközi független filmalkotók eddig még nem látható műveinek vetítése.

Klubvezető: Merza Gábor

 

November 16. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB

- A szabadság fantomja - avagy a keresés útjai

Luis Buñuel nyomán megnézzük, mit gondolnak a szabadságról más filmrendezők.

Samuel Fuller: Sokk-folyosó/Shock Corridor (ff., 1963, 101 perc)

Moderátor: Mátyás Péter Téma: Fuller 100 éves

 

November 18. 19.00 óra

SZENESNEK ÁLL A VILÁG - Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János színész-énekes házaspár dalestje, élő zenekari kísérettel

Kornay Mariann és Szenes Iván színész – dalszövegíró házaspár. Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János színész - énekes házaspár. A kiváló szövegíró slágerein keresztül beszélnek Szerelemről, Barátságról, Életről, Elmúlásról. Természetesen az est során szó esik kapcsolatuk viharos, illetve vicces pillanatairól is. A dalok játékos formában történő előadása nem nélkülözi a humort, és az emelkedett drámai hangot sem. Szenes legnagyobb slágerei mellett (Tölcsért csinálok...; Kicsit szomorkás..; Hosszú, forró nyár; Lazítani; Kicsi gyere velem rózsát szedni!) elhangzik egy-két kevésbé ismert szerzeménye is (Örülni kell...; Túl minden bolondos álmon). A kiváló muzsikusok személye garancia a remek hangzásra, és a dalok XXI. századi megszólaltatására.

Az elragadó színésznő és az érces hangú énekes közös fellépése igényesen szórakoztató, különleges élménynek ígérkezik!

 

November 23. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB

- A szabadság fantomja - avagy a keresés útjai

Luis Buñuel nyomán megnézzük, mit gondolnak a szabadságról más filmrendezők.

Claude Berri: A Paradicsom/Jean de Florette (szín., 1986, 115 perc)

Moderátor: Szemerjay K. Dénes

 

November 23. 19.30 óra (kapunyitás)

BEAT KLUB a BlackBirds együttessel

A Klubon az idei évben ismét a Beatles az Illés és a Fonográf a főszereplő. No meg a The BlackBirds és FG-4 zenekarok, kik minden klubesten felidézik a '60-as, '70-es évek hangulatát. Meglepetésvendégek, vetítés és buli!

A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (zongora, ének), Hajba Imra (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Hoffmann György (dob)

 

November 25. 19.00 óra

CONCERTO ELEGIACO - Bernáth Ferenc gitárművész és a Kárpátaljai Szimfonikus Zenekar

Bernáth Ferenc gitárművész kitüntetéssel szerzett Zeneakadémiai gitárművész és gitártanár diplomát. 2007-ben és 2008-ban részese volt a "Világ leghosszabb koncertje" Guinness Record felállításának. Pedagógiai munkát folytat a Budapesti Egressy Béni Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában. Növendékei több zenei verseny és fesztivál díjazottjai.

Évek óta sikerrel koncertezik Magyarországon és Európa szerte a Kárpátaljai Szimfonikus Zenekarral.

 

November 27.. 19.00 óra

A SHOW FOLYTATÓDIK - Karaván Színház előadása

Az előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében, nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show-műsor, amelyben a fiú a játékos. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete, a feladatokat a játékmester irányítja. Az előadás interaktív: a fiú a feladatok során mindig nehéz döntési helyzetbe kerül, ekkor a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti játékosunkat. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne!

Szórakoztató, izgalmas és groteszk játék.

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Zene: Karaván Familia, közreműködik Jammal Fekete János

Színészek: Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Csányi Dávid, Dobos Judit, Feuer Yvette, Jászberényi Gábor, Márton Eszter, Mózes Balázs, Nyíri Evelin, Orsós Róbert, Szegedi Tamás, Takács Géza, Varga Klára

 

November 30. 19.00 óra

PANkreátorok – újratöltve

Hogy mennyire bulis is a pantomim, arra a PANkreátorok szolgáltat élő bizonyítékot lazán és szellemesen, kellő higanymozgással és ökörködéssel megtámogatva. De ne csak pantomimre számítsunk, ez sokkal több annál! Egy fárasztó munkanap után tökéletes program, igazi nevetésterápia. Az önfeledt szórakozásról három tehetséges fiatal színész: Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté gondoskodik. Minek az a sok rizsa, ha egyszer mutogatni is lehet?

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (mezőkölpényi táncok)

Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (bonchidai román táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (széki sűrű és ritka tempó)

Tanít: Bohus György

 

November 3., 10., 17., 24. 17.00-00.00 óráig

MAGYAR TÁNCHÁZ

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Eötvös Anna)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (Bohus György és Redő Júlia)

20.00–00.00 óráig Magyar Táncház – hetente változó zenekarokkal

Táncházunk a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzene Szak hallgatóinak gyakorlóhelye.

Táncházunkat az NKA Népművészeti Kollégiuma támogatja.

 

CSILLAGSZEMÛ TÁNCEGYÜTTES

Szerda, péntek: 16.00–17.00 óráig

Szeretettel várnak 3 éves kortól minden olyan gyermeket, aki szeretne megismerkedni a magyar néptánc és népzene hagyományaival a Timár-módszer segítségével.

Információ: (+36-30) 950-9137

 

 

GYERMEK

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Tanítás: november 10., 17., 24. szombaton: 9.30–14.15 óráig

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk "stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Bakó Gábor, Gebora György

 

November 10. 10.30 óra

MESE A TÛZPIROS VIRÁGRÓL – zenés mesejáték a Karaván Színház előadásában

Egyszer volt, hol nem volt… egy kereskedőnek volt három lánya. Amikor egyszer hosszú útra indult, megkérdezte lányait, mit hozzon nekik ajándékba. Az első diadémot kért, a második tükröt, Mása, a harmadik egy csodálatos bíborszínű virágot, amelyről álmodott. A kereskedő egy elvarázsolt kastélyban megtalálta a csodálatos virágot, ám a kastély urának fogságába került. A szörnyeteg megengedte, hogy hazamenjen, ha valamelyik lánya eljön helyette. Mása vállalta…

Szereposztás: Apa - Dunai Tamás, Olga - Varga Klára, Ánja - Nyári Szilvia, Mása - Kovács Lotti, Dada – Márton Eszter, Iván - Horváth Kristóf, Szörny - Jászberényi Gábor, Herceg - Szegedi Tamás, Zsizsi - Kovács Vivien, valamint: Fodor Judit, Farkas Krisztián, zenészek: Barabás Edit, Horváth Gyula, Oláh Zoltán, Veér Bertalan, Váradi Elek

Rendező: Tóth Géza

Produkciós vezető: Nyári Oszkár

 

November 22. 14.00 óra

KISKOBAK GYEREKSZÍNHÁZI BÉRLETSOROZAT

BANYAMESÉK – a Karaván Színház előadása

Az élőzenés mesejáték óvodásoknak és kisiskolásoknak, mely során három rövid (két székely és egy orosz) népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével adják elő a színészek. Nem paravánt használnak, hanem ők is láthatók, így színészi játékkal, mimikával válik színesebbé a humoros előadás. A színészek a gyerekeket játékosan bevonják a történetbe.

Színészek: Babócsai Réka, Illés Alexa, Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Jászberényi Gábor

Rendező: Tóth Géza

 

November 25. 10.30 óra

BANYAMESÉK – a Karaván Színház előadása

Az élőzenés mesejáték óvodásoknak és kisiskolásoknak, mely során három rövid (két székely és egy orosz) népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével adják elő a színészek. Nem paravánt használnak, hanem ők is láthatók, így színészi játékkal, mimikával válik színesebbé a humoros előadás. A színészek a gyerekeket játékosan bevonják a történetbe.

Színészek: Babócsai Réka, Illés Alexa, Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Jászberényi Gábor

Rendező: Tóth Géza

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZÕMÛVÉSZET

 

November 7. 17.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

„HORVÁTORSZÁG KÉPEKBEN” című fotókiállítás

(A fotókiállítás napján kerül bemutatásra a fotókiállítás anyagát tartalmazó „Horvátország képekben” című fotóalbum is. „A „Horvátország képekben” című fotókiállítás és fotóalbum célja kettős: egyrészt a Lipótvárosi Horvát Önkormányzat ezzel is tiszteleg az anyaország közelgő uniós taggá válása előtt; másrészt szeretnénk dokumentálni és széles körben bemutatni Horvátország épített, tárgyi, természeti és szellemi örökségét – méghozzá a lehető leghitelesebb módon, az értékekre rácsodálkozó utazók szemszögéből; pontosabban objektívjükön keresztül. A „Horvátország képekben” kiadvány tartalmi részét képező 75 fotót a Lipótvárosi Horvát Önkormányzat nyilvános pályázat útján gyűjtötte össze. A bárki számára nyitott, 2011 júniusában – a turistaszezon indulása előtt – meghirdetett pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a képek Horvátországban készüljenek. A kiírás nyitottsága tette lehetővé, hogy olyan sallangmentes, mégis lenyűgöző fotók is bekerüljenek a válogatásba, melyek a pályázat nélkül talán soha kerültek volna a családi fotóalbumból a nyilvánosság elé. Minden kép egy-egy vallomás anyaországunkról – és bár egy kép többet mond ezer szónál, a háromnyelvű képaláírások fontos iránytűt jelentenek Horvátország képzeletbeli felfedezéséhez.”).

A tárlat megtekinthető november 16-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

November 9. 18.00 óra

DÉSI GALÉRIA

„TENGERNEK HÁTTAL” - Olasz Tamás fotóművész kiállítása

„Az ember gyakran nem akar beállni a sorba. Na nem kenyérért, hanem gondolatokért, illúziókért. Gátakat emel, próbálja visszatartani a hullámokat, és kezdődik a küzdelem a tenger ellen.”

A kiállítást megnyitja: Keleti Éva, fotóművész és Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Egyesület képviseletében

Közreműködnek: Karácsonyi Zoltán, Gilicze Márta, Tálos Mónika, Helyes Zoltán

A tárlat megtekinthető november 30-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

November 11. 16.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

JELEK- Szabó Klára írástörténeti kiállítása

Megnyitja: Friedrich Klára és Szakács Gábor

A tárlat megtekinthető november 30-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.

 

DÉSI HUBER ISTVÁN KÉPZÕMÛVÉSZETI KÖR

Hétfőtől csütörtökig: 17.00–21.00 óráig modell utáni rajz, festészet.

Egész évben az újonnan jelentkezők számára a folyamatos tanulmányrajzolás feltételei biztosítottak a kockától a portréig, igény szerint.

Korrektúra személyenként, az alkotó egyénisége és képessége szerint.

Művésztanár: Túri Éva

1. félév: kockától a koponyatanulmányig (szeptember-január)

Szükséges eszközök: 1 íves papír, ceruza, pittkréta, szén

Munkamenet: 1 hetes beállítások

 

 

KURZUS, OKTATÁS

 

KÖNYVKÖTÕ TANFOLYAM

Könyvkötés, könyvkészítés alapjai.

Vezeti: Somogyi Márk, képzett könyvkötő, múzeumi könyvrestaurátor.

Információ és bejelentkezés: (+36-20) 917-6717

A tanfolyam minimum 5 főtől indul.

 

TÁNC

 

Időpontok a www.aranytíz.hu oldalon

FORRÓ RITMUSOK, LATIN EST A SALSA PALOTÁBAN

A "PALACIO de la SALSA", vagyis SALSA PALOTA, olyan rendezvény, melynek nagy tradíciói vannak Kubában, Havannában, és amely itt Budapesten szintén hagyományt teremt. Ez egy olyan hely, ahol minden szombaton a latin zene (főleg SALSA, de Merengue, Samba, ChaChaCha és Bachata is) szerelmesei kedvükre gyakorolhatják kedvenc táncaikat. Azoknak pedig, akik nem ismerik a lépéseket, de nagyon kedvelik ezt a zenei stílust, itt lehetőségük nyílik arra, hogy belekóstoljanak a latin táncokba. A rendezvénysorozatnak a Magyarországon élő latin disc jockey, DJ. José Rey Cuba a házigazdája.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing