Amit talán nem tudott a sóról

Vizsgálatok szerint a sót már a hathónapos csecsemők is kívánják. Ez a létfontosságú vegyület lehet ártalmas, de az lehet a só hiánya is.
A British Medical Journal szerint, ha csak napi 3 grammal kevesebb sót fogyasztanánk, azzal már elérnénk, hogy csupán az Egyesült Államokban évente 120 ezerrel kevesebb szívkoszorúér-betegség, 66 ezerrel kevesebb stroke és 99 ezerrel kevesebb szívinfarktus következzen be.

A túl kevés só is ártalmas

Különösen a sportolók körében gyakori a sóhiány, amikor valaki túl sok vizet iszik, és ezáltal csökken vérében a só-koncentráció. Ez rohamokkal, kómával, akár halállal is járhat.

 

Nincs lényeges különbség a tengeri és az asztali só között

A tengeri sóban van néhány árványi nyomelem, az asztali só ezt ugyan nem tartalmazza, de gyakran adnak hozzá jódot.

Mindkettő ugyanannyi nátriumkloridot tartalmaz, így napi 2300 mg-nál (50 év fölött 1,5 mg-nál) több fogyasztása nem ajánlatos.

 

A kálium semlegesíti a nátriumot

Ha növeljük a káliumbevitelt, akkor a vérnyomás is csökkenthető, mert egyenértékű azzal, mintha csökkentenénk a nátriumbevitelt. Ezzel csak az a gond, hogy általában túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, ami sok sót tartalmaz, így a kálium hatása is korlátozott.

 

A túl só fokozza a csontritkulás és a vesekő kockázatát

A nátrium és a kalcium nem képez jó együttest, ha túl magas a só- (nátrium)bevitel, a szervezet a vizeleten keresztül megszabadul tőle, ám közben kalciumot is ürít. Ez nemcsak a kalciumtartalékokat éli fel (osteoporosis), de emeli a vizelet kalciumszintjét is (vesekő).

 

Teljesen le kell mondani a sóról?

A válasz: nem. Ha valakinek nem magas a vérnyomása, és általában egészséges, akkor nem okoz gondot, ha ízlése szerint megsózza az ételt.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing