Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

2015.06.23. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek előtt – biztonságosak-e? Mielőtt elindulna bevásárolni, érdemes tisztában lenni az alábbiakkal:

- Ahhoz, hogy a tea hasson, mozogni és diétázni is kell

A fogyasztó teáknak gyakran már a weboldalán is olvasható a jó tanács: sok vizet kell inni, kiegyensúlyozottan étkezni és heti 3-5-ször edzeni. Így aztán nehéz megállapítani, minek is tudható be az esetleges súlycsökkenés.

 

- Lehet, hogy inkább a vízveszteség okozza a fogyást, semmint a zsírtömeg csökkenése

Azok a teák, amelyek koffeint és vízhajtókat is tartalmaznak, a test víztartalmának csökkenését idézik elő, így valóban könnyebbnek érezheti magát, különösen, ha a tea enyhe hashajtó hatású is. A gyors siker persze növelheti az önbizalmat, de a hatás nem tartós.

 

- Egyes méregtelenítő teáknak káros mellékhatásai lehetnek

A készítmények gyakran tartalmaznak étvágycsökkentő, anyagcsere-serkentő szereket is. Ilyen például a természetes hashajtó hatású szenna, aminek mellékhatásaként hasfájás, görcsök, puffadás, hányinger jelentkezhet, végül pedig káliumhiány, ami káros a szívre.

Ezeknek a teáknak (és a legtöbb energiaitalnak) egy másik összetevője a guarana. A mellékhatásokat a koffein tartalom okozza: idegesség, nyugtalanság, gyomor-irritáció, hányinger, hányás, szorongás, fülcsengés, szapora szívverés. Még az ún. „természetes” szereknek is lehetnek nem kívánt mellékhatásaik.

 

- Megzavarhatják az alvást

A legtöbb méregtelenítő tea koffeint tartalmaz, minden bizonnyal azért, mert így elnyomhatja az étvágyat, és vízhajtó hatású. A túlzott koffeinbevitel azonban alvászavarokat okozhat, a kevés alvás viszont étvágyat csinál. Ha egyáltalán fogyaszt ilyen teát, legkésőbb 6 órával elalvás előtt tegye.

 

- Nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény

Számtalan megválaszolatlan kérdés merül fel a méregtelenítő és fogyasztó teákkal kapcsolatban: hogyan kell alkalmazni, mennyi a túl sok, és kinek tilos a fogyasztásuk. Mindenképpen beszélje meg orvosával vagy egy dietetikussal, ha ilyen teákat akar fogyasztani.

 

- informed - 


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing