Állandó kiállítások nyílnak az edelényi kastélyban

December közepén megnyíló állandó kiállításokkal gazdagodik az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, ezzel hamarosan befejeződik a kastély fejlesztésének második üteme, amely 900 millió forintos uniós támogatással valósul meg - mondta el Bay Judit, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő kastély létesítményfelelőse kedden sajtótájékoztatón .

Az Edelény Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütemében a gyűjtemény megalapozásán volt a hangsúly, emellett megtörtént a Kastélysziget teljes rehabilitációja, így a kastély mögötti sportpálya is visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle. A most létrejövő kiállítások olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják a helyüket - mondta Bay Judit.

A Bódva holtága és a szabályozáskor készült új meder által alkotott szigeten áll a 18. században barokk stílusban épült L'Huillier-Coburg-kastély, amelynek falai között egykor volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napközi otthona, óvoda és szükséglakás egyaránt. Az épület állaga az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, felújítása elodázhatatlanná vált. Az első fejlesztési ütem tartalmazta Magyarország legnagyobb összefüggő, 18. századi rokokó falképének restaurálását is.

Az edelényi kastélysziget. HOL Magazin 2015.

A december közepén megnyíló tárlatokról szólva Bay Judit elmondta: a közelmúltban elhunyt Barna György miskolci műgyűjtő igen gazdag gyűjteményét vásárolták meg.

Az egyik kiállítás egy valamikori rádió fantázianevére utalva a Népszuper-retro címet viseli. A létesítményfelelős azt mondta: kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják, ezért talán különös, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatja be. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

A másik tárlat a térképekre fókuszál, főleg azért, mert az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze pedig a térkép volt. Ez adta az apropóját a 16.-19. századi, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is bemutatják.

 

 

MTI 2015. november 24., kedd 14:49


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing