„Alakformálók”

2015.12.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Lehet-e kockás hasa annak, aki a kanapán sült krumplit majszolva nézi a TV-t? És ha közben valamilyen vibrációs öv van rákötve? Mi haszna van a mostanában terjedőben levő ún. passzív testedzésnek?

A passzív edzést alapvetően négyféle trend van hivatva elősegíteni: a teljes testvibráció, a chi-gépek, a hasizom stimulátorok és az ún. inverziós eszközök.

A legnépszerűbb a WBV-nek (whole body vibration) nevezett eljárás, vagy Power Plate. A módszert az orosz űrhajósok kiképzésénél használták, innen terjedt, némileg módosított formában Európába, Japánba, majd az Egyesült Államokba.

Ez tulajdonképpen egy rezgő felület, amelyen 30 fokos szögben behajlított lábbal áll az ember, és megpróbál rajta egyensúlyban maradni, az az érzése ugyanis, hogy mindjárt leesik a felületről. A gyártók szerint az eszköz használatától élénkebb lesz a vérkeringés, nő az izomerő, stabilabb lesz a tartás, és gyorsabban regenerálódnak az izmok edzés után. Ígérik továbbá a csonttömeg gyarapodását, fokozott anyagcserét, a stresszhormon csökkenését, és a nyirokáramlás fokozódását is.

Szakemberek szerint az eljárásnak van ugyan némi előnye, ezek mértéke azonban messze elmarad az ígérttől.

A chi-gépek is az egész testre kiható vibrációt okoznak, a különbség az, hogy ezt fekvő helyzetben lehet elérni. Itt is a fenti előnyös hatásokkal kecsegtetnek a gyártók, de ígérik a diabétesz, a fibromyalgia, a nyirokpangás és a migrén gyógyulását is.

A szakember szerint a chi-gép fokozza a vérkeringést, de nem növeli az erőt, és soha nem helyettesítheti az álló helyzetben végzett valódi mozgást. A keleti filozófiákban ismeretes energiaközpontok ingerlésének semmiféle tudományos magyarázata nincsen.

A vibrációs alakformáló övek az izomösszehúzódásokat ingerlik, de ettől se várjuk, hogy 30 nap múlva kockás hasunk lesz.

Az ún. fordított cipőt eleinte a krónikus derékfájás kezelésére hozták létre, ma az izomtónus fejlesztésére élesztették újra. A lábszárhoz erősített bokatámasz lehetővé teszi a test 40 fokos elfordítását, az ember szinte a levegőben lóg. Az elmélet az, hogy az ember saját testsúlya ellensúlyozza a gravitáció hatását, ez azonban csak ideiglenesen működik. Mihelyt az ember visszakerül a normális helyzetbe, minden hatás elvész.

A szakértők szerint ezek az eszközök egyrészt a fizikoterápiás eljárások továbbfejlesztett változatai, másrészt kevés illetve csak átmeneti előnnyel járnak, egyes esetekben akár árthatnak is. Az aktív testedzést semmi sem helyettesíti.

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing