Aki nem hiszi, járjon utána…

Avagy hogyan segítenek a mesék a mai kor emberének
Felgyorsult, monitorok előtt zajló, feszültségekkel teli világunkban egyre nagyobb szükség van nyugvópontokra. Lassítani, időt nyerni a hétköznapok mókuskerekében többféleképpen is lehet, például természetjárással, sportolással vagy akár wellness üdüléssel - de létezik egy nagyon egyszerű ősi módszer is, amelyet érdemes újra felfedezni és tudatosan beépíteni a mindennapokba. 

Igen, a jó öreg mesékről beszélünk, amelyek évszázadok óta hordozzák emberi életünk alap értékeit és szimbolikusan megjelenítik feladatainkat, vágyainkat, megpróbáltatásainkat. 

Egy mesehős soha nem adja fel, kiállja a próbákat és elnyeri méltó jutalmát. A népmesék óriási összerendező, egyensúlyteremtő hatással rendelkeznek és még arra is alkalmasak, hogy terápiás célokra használják őket lelki traumát átélt gyermekek esetében. Az értékes, eredeti mesék több ezer ember tudását őrzik, örökérvényű hatásokkal, amelyek fontos emberi problémákra, élethelyzetekre adnak választ.

 Mesebeli utazások. HOL Magazin 2014.

A mesék üzeneteket közvetítenek és utat mutatnak, óriási szerepük lehet nemcsak a gyerekek gyógyításában, ahogy azt manapság egyre gyakrabban halljuk, de a mindennapokban is. Minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja, így a mindenki által annyira vágyott testi-lelki harmónia, jóllét felé vezető út is lehet mesékkel kikövezve. A gyermekek egy-egy mesehősben könnyen magukra ismernek. Ez az azonosulás ad támpontot a meseterapeutának a továbblépéshez, hogy a szimbólumok erejével elinduljanak a gyógyító lelki, sőt akár testi változások. A mesékben ugyanis minden rendbe hozható! A meseterápia megszületése a ’felejtés” következménye, mert elfelejtettük a mesékbe kódolt üzenetek értését. Ezért lép színre manapság egy közvetítő a mese és a hallgatója között, ő a mesepedagógus vagy meseterapeuta. A mesék hallgatása közben tapasztalatokat szerzünk, érzéseink keletkeznek, nemcsak füllel, hanem szívvel is hallgatjuk a mesét.

 Mesebeli utazások. HOL Magazin 2014.

Sajnálatos tény, hogy modern, elektronikus kütyükkel és monitorokkal teletűzdelt világunkban kicsit mintha elfeledkeztünk volna az élőszó, az élő mesemondás csodatévő erejéről, eltűntek a közösségi mesemondó alkalmak. Ezen a tendencián szeretne változtatni a Danubius Hotels soproni szállodája, a Hotel Lövér. Hajdú Ildikó mesepedagógus aktív közreműködésével mesemondó tematikus hétvégéket szerveznek, ahol a szülők megismerhetik a jó mesemondás alap fortélyait, a gyermekek pedig szinte egy meseburokban pihennek, mesét hallgatnak és aktívan közreműködnek, rajzolnak. A gyerekek képi beszéde fejlettebb a szóbeli nyelvnél. Olyan ősképeket ismernek és használnak, amit a felnőttek már rég elfelejtettek, de felébreszthetik magukban ezeket a tiszta szimbólumokat, a mesepedagógus segítségével, akinek a tarsolyából nemcsak kicsiknek, de felnőtteknek szóló mesék is előkerülnek a Lövér mesemondó hétvégéken. És nemcsak akkor, hanem a szálloda szándékai szerint minden kiemelt ünnep alkalmából, sőt a soproni Tündérfesztivál idején is.

 Mesebeli utazások. Hotel Lövér. HOL Magazin 2014.

A Lövérben senki nem marad mese nélkül a hétköznapokban sem, mert állandó szobai bekészítésként, Útravaló mesék címmel egy 12 meséből álló válogatott mesegyűjtemény várja a családokat a Danubius Bubbles Club ajánlásával. A népmesék nagyon jól érzik magukat a lövéri fenyvesek gyönyörű erdei környezetében, amely távol van a hétköznapok zűrzavarától. Az erdő lecsendesít, új felfedezésekre, jó levegőre, örömteli játékra csábít, harmóniára hangol és egyensúlyt teremt – éppen, mint a mesék. A Lövérben az erdő és a mese kézen fogva járnak. A mesék szeretik a nyugalmat és szeretik a meghitt együttléteket, ezért a Hotel Lövér szállodai szobáiban várnak kicsiket és nagyokat, hogy a közös mesemondás-mesehallgatás varázslatos élményét nyújthassák az ebéd utáni vagy elalvás előtti pillanatokban.

www.danubiushotels.hu/lover

Útravaló mesék. HOL Magazin 2014.


Cikkajánló
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing