Advent délen

2014.12.09. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Életmód, Turizmus

Egy adventi utazás igazán különlegessé teheti az idei Karácsonyt: segíti az ünnepekre való ráhangolódást, kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből, és közös élményt jelent a családnak, amelyet majd jó lesz felidézni az ünnepi együttlét során.

Meghitt ünnepvárás Pécsen

Szívmelengető békés nyugalom és meghitt ünnepváró hangulat fogad bennünket a Dél Dunántúl fővárosában. November 30 és december 24 között a Negyedik Pécsi Advent Kézműves és Mesevásáron a helyi kézművesek portékáiban gyönyörködhetünk, elkortyolhatunk egy lélekmelegítő puncsot vagy forró teát és a Nádor szálló homlokzatára színes fényekkel vetített karácsonyi mozgóképekben gyönyörködhetünk. A Széchenyi téren megrendezett karácsonyi vásár körülöleli a Mindenki Karácsonyfáját és a vásár egyik fő attrakcióját, a Mikulásházat, melyben idén is különféle érdekes programokkal szórakoztatják a legkisebbeket. Az Europa Cantattal való összefogásban minden adventi vasárnapon kórusok színesítik a programot. A vasárnapi programok zárásaként Kis Pécsi Zene lesz hallható a városháza erkélyéről, a nyár végi időszakban is nagy sikerű program folytatásaként.
December 6-tól nyitja meg kapuit az érdeklődők számára a Székesegyház és a Dóm Kőtár: a Pécsi Advent rendezvénysorozat fellépői, a különféle művészeti ágak jeles képviselői mindkét helyszínen a magyar és egyetemes kultúra szebbnél szebb alkotásaival örvendeztetik meg a város lakóit és vendégeit.  A Püspöki Palota előtt kerül felállításra a szalmából készült betlehem.

Pécsi karácsony. HOL Magazin 2014.

Pécsen a gazdag hagyományőrző zenei és kulturális programok az adventi időszakban mind ingyenesen látogathatók, akárcsak a pécsi Bazilika vagy a Dómmúzeum. 

Hóbagoly Mesefesztivál
Zsolnay Kulturális Negyed
Pécs, 2014. december 6 – 7.

A Mikulás hozza el Pécs talán legizgalmasabb programhelyszínére, a Zsolnay Kulturális Negyedbe a Hóbagoly Mesefesztivált!

Ezzel az új fesztivállal a közkedvelt Szamárfül Fesztiválhoz hasonlóan, a családok számára kínálnak színvonalas szórakozást advent idején. Az ingyenes, kétnapos pécsi rendezvényen bemutatkoznak a hazai gyermekkönyvkiadók, ismert színészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, a Negyedben megbúvó Hóbagoly Meseodúkban pedig reggeltől estig szól a mese és a zene.  A Zsolnay Negyed különböző épületeiben kialakított különleges mesélőhelyeket „varázsút” köti össze, amelyet térkép segítségével járhatnak be a kis és nagy vendégek. A fesztivál díszvendége Csukás István, házigazdája Lackfi János.
A mese meghitt közegén túl a közönségtalálkozókon írók, a koncerteken a legkiválóbb muzsikusok, a foglalkozásokon pedig sok-sok kreativitás várja a fesztivál látogatóit. Az idén hatvan éves magyar diafilmgyártás tiszteletére a Negyedbe várják a Diafilm Nagykövetét, Süveges Gergőt. Koncertet ad többek között a Kaláka együttes, Szalóki Ági, Bíró Eszter, Dolák-Saly Róbert, Rutkai Bori és a Sajtkukacz zenekar is.

Programok:

Az állandó programok közt szerepel karácsonyfa kiállítás, melyen a régió kézművesei, hagyományőrző civil szervezetei, valamint a megye óvodás és kisiskolás csoportjai által feldíszített karácsonyfák lesznek láthatók. A legújabb mesekönyv illusztrációk kiállítása, könyvvásár, melynek során a közönség találkozhat többek között Nagy Bandó Andrással, Lackfi Jánossal, Süveges Gergővel, Méhes Károllyal, Agócs Írisszel és a kiadók által Pécsre hívott illusztrátorokkal. Mesejátszótér minden korosztály számára, meseodúk, ahol egész álló nap szól a mese és a zene! A Ringató családi művészeti nevelési program interaktív koncertjei a résztvevő felnőttek és gyerekek számára a közös játék és éneklés örömét nyújtják. Frissen végzett designerek segítenek a Mesetáska varrásban. A Panka Műhelyben megismerhetjük Pásztohy Panka fiatal, kortárs illusztrátort. Nincs advent csoki nélkül: a Karácsonyi csokiműhely ehető ajándékok készítésére ad lehetőséget, a Csokoláda Csokibolt munkatársai segítségével. Részletes program: www.zsolnaynegyed.hu

Kaposvári Advent

Fényben úszó Karácsonyfa, betlehem, kézműves portéka, forralt bor és kemencés lángos errefelé is akad, de ami miatt feltétlenül érdemes felkerekednünk és Kaposvárra kirándulnunk, az a különleges zenei- és hagyományőrző programok széles palettája

Karácsony Kaposvárott. HOL Magazin 2014.

A Kaposvári Advent idején a sétálóutcán és a Kossuth téren kézműves karácsonyi vásár és szabadtéri vendéglátás várja az ünnepre készülődőket. A programnapokon városnéző kisvonat fogadja a látogatókat, akik a karácsonyi pompába öltözött belváros, a szabadtéri eseményeknek helyet biztosító Pajtaszínház és Mikulásház, a hangulatos sétáló utcák látványán túl igényesen összeállított, gazdag programból válogathatnak. A hangversenyek mellett lesz mesemondás, bábszínház és színházi előadások, balett (Hattyúk tava a Kijevi Városi Balett előadásában), jótékony célú Kihívás, Mikulásvárás és Luca napi kotyolás. 

A Kaposvári Advent kínálatát a „versenytárs” adventektől a zene és a hagyományőrző programok gazdag választéka különbözteti meg. Amellett, hogy életben tartja a vallási- és népi hagyományokat, helyet ad napjaink művészeti irányzatainak is. A programsorozat az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődik és az Újévi Koncerttel zárul.

A Kaposvárra látogató vendégeknek ott tartózkodásuk idején érdemes meglátogatni a város és a városkörnyék kiránduló és kiállító helyeit is. Minden szerdán belvárosi sétákkal várják az érdeklődőket a Tourinform iroda közreműködésével, amelyek a Pajtaszínháztól indulnak. A résztvevőket meghívják egy forró teára, a séta zárásaként pedig december 3-án Vaszary János szülőházát, december 10-én a Takáts Gyula Emlékházat tekinthetik meg, amelyek 17.00 és 19.00 óra között ingyenesen látogathatók. Az idei programokról bővebben a www.egyud.kaposvar.hu oldalon tájékozódhatunk.

Szekszárdi Karácsonyváró

December elején indul Szekszárdon az immár hagyományos Szekszárdi Karácsonyváró kirakodóvásárral és esténként az advent jegyében megrendezett kulturális műsorokkal. 

Szekszárdi Betlehem. HOL Magazin 2014.

Tolna megye székhelye, Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. A gyönyörű természeti környezetbe ágyazott város a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Budapestről autóval a Duna mentén 145 km-t haladva déli irányban érkezhetünk Szekszárdra, de vonattal még kényelmesebb leutazni. Az adventi időszakban hangversenyekkel, előadásokkal, kézműves gyermekfoglalkozásokkal és karácsonyi kirakodóvásárral várják a környékbelieket és a turistákat.

Érdemes egyedi, kézműves ajándékot keresgélni a Garay téren a karácsonyi kirakodóvásárban, ahol forralt bor, mézeskalács illata mellett esténként zenei és irodalmi műsorok szórakoztatnak minket az advent jegyében. December 2-án a Babits Mihály Művelődési Központban a Hattyúk Tava balett előadást láthatjuk a Kiev City Balett előadásában. December 6-án természetesen Szekszárdra is ellátogat a Mikulás, akivel a gyerekek személyesen is találkozhatnak a város szívében, a felnőttek pedig a Szekszárd Est Café-ban ünnepelhetnek a multikulturális pub’n’rollt játszó Paddy & The Rats formációval. A Wosinszky Mór Megyei Múzeumban december 9-én a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus adventi hangversenyt ad, december 20-án ugyanitt adventi családi programokat rendeznek. A rendezvénysorozat a Szent Este előtt Karácsonyi koncerttel zárul. 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing