A vegetáriánus étrend előnyei

2019.01.15. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Egy nemrég megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a betegek könnyen térnek át a szokásos mindenevő étrendről a zsírszegény vegetáriánus étrendre, aminek eredményeként fogynak, csökken a vérnyomásuk, és más előnyökkel is jár.

Az orvosok általában azt hiszik, hogy betegek nem képesek átállni a vegetáriánus étrendre. Tudományos folyóiratokban legalább négy olyan tanulmányt közöltek, mely bizonyitja, hogy a betegek át tudnak térni egy „szigorú” diétára, mely látványos egészségbeli előnyökkel jár.

- A túlsúlyos és szívbetegséggel küszködő emberek számára a vegetáriánus étrend életmentő lehet – mondta dr. Neal D. Barnard, a tanulmány vezető szerzője. – Az új tanulmányból kiderül, hogy a betegek igen könnyen áttérnek a növényi alapú étrendre, amely lehetővé teszi, hogy jóllakjanak, és mégis fogyjanak. A betegek hajlandók étkezési szokásaikon gyökeresen változtatni, mert olyan eredményeket tapasztalnak, mint a koleszterin szintjük vagy magas vérnyomásuk csökkenése.

A tanulmány résztvevői művelt, a postmenopausa korában levő, túlsúlyos nők voltak. Két csoportra osztották őket, az egyiknek zsírszegény vegetáriánus étrendet írtak elő, a másik csoport szolgált kontrollként. Azon túl, hogy jelentősen többet fogytak, a vegetáriánus étrendet követő nők 89 százaléka arról számolt be, hogy 14 hét elteltével meglehetősen vagy teljesen hozzászokott a vegetáriánus étrendhez, és 86 százalékuk mondta, hogy a jövőben is folytatni fogja a vegetáriánus étkezést.

Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA-ban megjelent tanulmány szerint a mandulán, szóján és más egészséges ételeken alapuló vegetáriánus étrend gyakorlatilag éppen olyan hatékonyan csökkentette a koleszterin szintet, mint a sztatin gyógyszerek.

 

Medical News Today

2005-05-15 18:31:35

- informed -


Cikkajánló
- Ne csak pihenj, mozogj is a strandon!
- Beköszöntött a vakáció! De, hogyan nyaraljunk (környezet) tudatosan?
- A kenyér minősége már jobban számít az árnál
- Hűlés, hőguta, kiszáradás
- A gyerekápolás házi „gyógyszerei”

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing