A vár visszafoglalására emlékezik Eger szerdán

2014.12.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Fényfestéssel, haditornával, képzőművészeti kiállítással és Dobó kardjának átadásával ünnepli meg Eger szerdán a vár visszafoglalásának napját.
Szerdán lesz 327 éve, hogy 91 évnyi uralom után elvonulásra kényszerítették a keresztény szövetségesek a törököket. Az évfordulót hatodik alkalommal ünnepli meg közintézményekkel és civil szervezetekkel összefogva az egri önkormányzat.

Az egri vár visszafoglalásának napja 17 órakor kezdődik. Lesz fényfestés a Farkas Ferenc Zeneiskola homlokzatán, istentisztelet a minorita templomban, felvonul az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző és sportegyesület, fellép a Csakragenerátor Dobkör, majd a hagyományőrzők tartanak haditorna-bemutatót.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói egy képzőművészeti kiállítással tisztelegnek az egri hősök előtt. A tárlat január 18-ig látható a megújult történelmi belvárosban, az újonnan elkészült bicikliút egy szakaszán. A kiállítás a mai, modern szuperhősök tematikáját, valamint a fürdőkultúra és az egri éjszakai élet témakörét is feldolgozza.

Az ünnepséget megelőzően a városházán átadják a Dobó kardja elismerést: Dobó István hajdani várkapitány kardjának kicsinyített másolatát azok vehetik át, akik sokat tettek Eger hírnevének öregbítéséért.

A rendezvény uniós forrásból és önkormányzati önerőből, csaknem 8 millió forintból valósul meg. Az emlékezés mellett a szervezők célja az is, hogy a történelmi belváros idei rehabilitációja nyomán megújult tereket is "visszafoglalják" az egriek.

 

MTI 2014. december 16., kedd 15:08


Cikkajánló
- Dining Guide - Volkswagen TOP100 Étteremkalauz
- Elindult a JótÉtel, a kommunikációs és vállalati szektor jótékony célú kezdeményezése
- MobilaDalin - régi új szereplő a bútortérképen
- Meddőség ellen a természet erejével
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing