A tiszadobi Andrássy-kastély jövő márciusban már fogadja a látogatókat

A tervek szerint 2012 márciusában vehetik birtokba a látogatók a jelenleg felújítás alatt álló tiszadobi Andrássy-kastélyt; a 2,2 milliárd forint összértékű rekonstrukciós beruházás munkálatairól tartottak sajtótájékoztatót Tiszadobon.

Az 1,7 milliárd forint uniós támogatásból, valamint a megyei önkormányzat kötvénykibocsátásból megteremtett önerejéből teljesen megújul az 1880-85 között épített kastély, amely a fejlesztést követően rendezvény- és látogatókastély funkciót kap - mondta Kovács Sándor, az önkormányzat közgyűlésének alelnöke a tájékoztatón. A 2.700 négyzetméteres kastély korhűen berendezett szobái időszaki és állandó kiállításoknak adnak majd otthont, a teljes külső és belső rekonstrukción túl konferenciatermet, éttermet és konyhát egyaránt létesítenek, és megújul az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is.

Az alelnök hozzátette: a beruházás lezárása után a régió kulturális turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat a Tisza mellett fekvő, páratlan szépségű kastély.

A felújítás a tervek szerint halad, a munkálatokat azonban több körülmény nehezítette: a körtornyok szobáinak födémszerkezete úgynevezett könnyező házigomba fertőzte meg, a pinceszint süllyesztése során pedig jelentős régészeti értéket képviselő, körülbelül 3.000 éves bronzkori sírmellékletek kerültek elő - tájékoztatott Zombor Krisztián, a munkálatokat végző Harcon Építési Kft. vezetője. Hozzátette: a régészeti ásatások elkezdődtek, a gombafertőzéseket a szakemberek felszámolták, így a belső felújítás folytatódhat.

A támogatási szerződés szerint a kivitelező Harcon-KE-VÍZ Konzorcium 2.681 négyzetméteren végzi el a belső, továbbá 3.200 négyzetméteren a külső homlokzat felújítását. A tetőszerkezet rekonstrukciója mellett korszerűsítik a csatorna- és vízhálózatot, gépészeti munkálatokat végeznek, valamint restaurálják a kastély belső tereit.

 

Forrás: -MTI-


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing