A testbeszédről

2017.05.11. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Mondanivalónknak közel 90 százalékát nem szavakkal közöljük, ennek a kommunikációnak része a testbeszéd is. Legalább annyit elmond, ahogy kisimítjuk hajunkat a szemünkből vagy csípőre tesszük a kezünket, mint amit szavakkal kifejezünk.

A testbeszédhez tartozik az arckifejezés, a szemkontaktus, a gesztusok, a tartás és a kiállás. Bár a testbeszédnek igen finom árnyalatai vannak, van néhány általános jel, amely többet ér száz szónál.

A testbeszéd egy külön kommunikációs folyamat. Egyidejűleg létezik a nyelvvel, de ez a kommunikáció elsősorban érzelmi, és nagyrészt a tudatalatti szintjén megy végbe.

Néhány alapvető tudnivaló

Kézfogás

A kézfogással sokkal többet el tudunk mondani, mint csupán azt, hogy „jó napot” vagy „szia”. A kézfogás legfontosabb része a két tenyér kontaktusa.

Ez még nagyobb jelentőséggel bír, mint a kéz megszorítása. A tenyerek kontaktusa a nyíltság szándékát fejezi ki, azt, hogy az interakció őszinte lesz, és nem fenyegető.

A „döglött hal” kézfogás azért kellemetlen, mert a két tenyér nem ér össze.

A kézfogás további típusai még:

„a csonttörő”: az ilyen ember nem magabiztos, és túlkompenzál.

a lefelé tartott tenyér: az illető a dominanciáját kívánja kifejezésre juttatni.

ha a bal kezét ráteszi valaki a kézfogásra, az szintén a dominancia kifejezésének szándékát jelzi.

ugyanez alulról: támogatást, vigasztalást sugall.

 

Szinkronitás

Ez akkor jön létre, ha az interakcióban levő két ember utánozza egymás testbeszédét. A szinkronitás azt jelenti, hogy ketten ugyanazon a hullámhosszon vannak.

 

Testtartás

Ez általában a dominanciát vagy a megadást, alárendelődést fejezi ki. A kihúzott váll, egyenes tartás a dominancia jele, míg a görnyedt tartás bizonytalanságot, bűntudatot vagy szégyent is jelezhet.

 

Szemkontaktus

Bár a szemkontaktus szabályai kultúránként mások, általában őszinteséget, egyenességet jelent. A szem igen fontos része testünknek, sok mindent ki tud fejezni a szexuális érdeklődéstől a zavaron át a boldogságig és a fájdalomig.

 

Játszadozás a hajjal

Ha egy nő felfelé tartott tenyérrel a füle mögé simítja a haját, az lehet a flört kifejezése, de jelenthet nyíltságot, érdeklődést is. Vigyázzunk azonban: jelentheti azt is, hogy a haja belelóg a szemébe.

A testbeszédet mindenki előnyére fordíthatja, ez fontos a mindennapi érintkezésben, de különös jelentősége van az alábbi esetekben:

 

Első randevú

Az első randevún a testbeszéd igen árulkodó, kiderülhet, érdeklődik-e a másik irántunk. A férfiak általában sokat beszélnek, ha érdekli őket a nő. Ha ezt viszonozni akarja valaki, létesítsen szemkontaktust.

A szemkontaktus kerülése azt jelzi, nem valószínű, hogy második találkozás is lesz a dologból. Ha a férfi, amikor az ajtóban előre engedi a nőt, megérinti a derekát, az a bizalom és az érdeklődés jele.

 

Állásinterjú

A legfontosabb, hogy ne üljünk le várakozás közben, mert kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk, amikor az interjúztató megérkezik – akkor kell felpattannunk és összeszedegetnünk a holminkat. Ehelyett állva várakozzunk, vagy üljünk egy szék karfájára.

És ha az illető megérkezik, létesítsünk szemkontaktust, kicsit húzzuk fel szemöldökünket, mosolyogjunk és fogjunk kezet. Az interjú alatt fejezzük ki érdeklődésünket szemkontaktussal, de ne bámuljunk. Üljünk egyenesen, a búcsúzáskor pedig a tenyerünk érjen a másik tenyeréhez.

 

Vacsora az anyósékkal

Az első találkozáskor nézzünk partnerünk szemébe. A szülők számára lényeges, hogy gyermekük érdekel minket, fontos nekünk. Mindennél többet elmond számukra, ha kedvesen, szeretettel nézünk partnerünkre.

 

Forrás: WebMD

Megjelent: InforMed Hírek/5; 2007.


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing