A testbeszéd fontossága

Legalább annyit elmond, ahogy kisimítjuk hajunkat a szemünkből vagy csípőre tesszük a kezünket, mint amit szavakkal kifejezünk. A legtöbb kommunikációs szakember szerint mondanivalónknak közel 90 százalékát nem szavakban közöljük, ennek a kommunikációnak része a testbeszéd is.

A testbeszédhez tartozik az arckifejezés, a szemkontaktus, a gesztusok, a tartás és a kiállás. Bár a testbeszédnek igen finom árnyalatai vannak, van néhány általános jel, amely többet ér száz szónál.

A testbeszéd egy különálló kommunikációs folyamat. Egyidejűleg létezik a nyelvvel, ám ez a kommunikáció elsősorban érzelmi, és nagyrészt a tudatalatti szintjén megy végbe.

Néhány alapvető tudnivaló

Kézfogás
A kézfogással sokkal többet el tudunk mondani, mint csupán azt, „jó napot” vagy „szia”. A kézfogás legfontosabb része a két tenyér kontaktusa. Ez még nagyobb jelentőséggel bír, mint a kéz megszorítása. A tenyerek kontaktusa a nyíltság szándékát fejezi ki, azt, hogy az interakció őszinte lesz, és nem fenyegető. A „döglött hal” kézfogás azért kellemetlen, mert a két tenyér nem ér össze. A kézfogás további típusai még:

– „a csonttörő”. Az ilyen ember nem magabiztos, és túlkompenzál.

– a lefelé tartott tenyér: az illető a dominanciáját kívánja kifejezésre juttatni.

– ha a bal kezét ráteszi valaki a kézfogásra, az szintén a dominancia kifejezésének szándékát jelzi.

– ugyanez alulról: támogatást, vigasztalást sugall.

Szinkronitás.
Ez akkor jön létre, ha az interakcióban levő két ember utánozza egymás testbeszédét. A szinkronitás azt jelenti, hogy ketten ugyanazon a hullámhosszon vannak.

Testtartás
Ez általában a dominanciát vagy a megadást, alárendelődést fejezi ki. A kihúzott váll, egyenes tartás a dominancia jele, míg a görnyedt tartás bizonytalanságot, bűntudatot vagy szégyent is jelezhet.

Testbeszéd. Mosoly. HOL Magazin 2010.

Szemkontaktus
Bár a szemkontaktus szabályai kultúránként mások, általában őszinteséget, egyenességet jelent. A szem igen fontos része testünknek, sok mindent ki tud fejezni a szexuális érdeklődéstől a zavaron át a boldogságig és a fájdalomig.

Játszadozás a hajjal
Ha egy nő felfelé tartott tenyérrel a füle mögé simítja a haját, az lehet a flört kifejezése, de jelenthet nyíltságot, érdeklődést is. Vigyázzunk azonban: jelentheti azt is, hogy a haja belelóg a szemébe...

A testbeszédet mindenki előnyére fordíthatja, ez fontos a mindennapi érintkezésben, de különös jelentősége van az alábbi esetekben:

Első randevú
Az első randevún testbeszédünk igen árulkodó, kiderülhet, érdeklődik-e a másik irántunk. A férfiak általában sokat beszélnek, ha érdekli őket a nő. Ha ezt viszonozni akarja valaki, létesítsen szemkontaktust. A szemkontaktus kerülése azt jelzi, nem valószínű, hogy második találkozás is lesz a dologból. Ha a férfi, amikor az ajtóban előre engedi a nőt, megérinti a derekát, az a bizalom és az érdeklődés jele.

Állásinterjú
A legfontosabb, hogy ne üljünk le várakozás közben, mert kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk, amikor az interjúztató megérkezik – akkor kell felpattannunk és összeszedegetnünk a holminkat. Ehelyett állva várakozzunk, vagy üljünk egy szék karfájára, mondja a szakember. És ha az illető megérkezik, létesítsünk szemkontaktust, kicsit húzzuk fel szemöldökünket, mosolyogjunk és fogjunk kezet. Az interjú alatt fejezzük ki érdeklődésünket szemkontaktussal, de ne bámuljunk. Üljünk egyenesen, a búcsúzáskor pedig a tenyerünk érjen a másik tenyeréhez.

Vacsora az anyósékkal
Az első találkozáskor nézzünk partnerünk szemébe. A szülők számára lényeges, hogy gyermekük érdekel minket, fontos nekünk. Mindennél többet elmond számukra, ha kedvesen, szeretettel nézünk partnerünkre.

 

www.informed.hu


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing