A teljesítőképesség és az immunmoduláció

2015.02.24. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

avagy A zombi, aki nem tud nemet mondani 
Dr. Máté Gábor – A test lázadása című könyvében – a stresszbetegségekről ír. Megfigyelései szerint a meglehetősen szerencsétlen megküzdési stratégiák olyan betegségekhez vezethetnek, mint a rák, az IBS (irritábilis bélszindróma) vagy az autoimmun betegségek. A szerző ezért mindenképpen intenzív pszichoterápiát is ajánl, mely segít felszabadítani és feldolgozni a korábban elfojtott érzéseket. 

Hangsúlyozza, hogy a gyógyulás fontos része a megfelelési kényszertől való megszabadulás, a nemet mondás képességének megtanulása.
Nem véletlen, hogy az eredeti könyvcím is erre utal: When The Body Says No – azaz, amikor a test nemet mond. A szerző úgy tartja, hogy ha mi nem tanulunk meg nemet mondani, akkor a testünk teszi meg helyettünk.

  • Feladat: Mikor mondtál utoljára nemet valakinek? Miért nem tetted meg?

A harag miatti szorongás és más „negatív” érzelmek, például a szomorúság és a visszautasítás érzése, mélyen belerögzülhetnek a testbe. Végső soron a testet és a lelket összekötő kapocs, a PNI (pszicho-neuro-immunológia) rendszer sokszoros és végtelenül finom kölcsönhatásain keresztül alakulnak át biológiai változásokká. Ez az az út, amely a szervi betegségekhez vezet. Amikor a dühöt leszereljük, egyúttal az immunrendszert is lefegyverezzük. Más esetben, amikor a harag agresszív energiáját befelé tereljük, az immunrendszer elbizonytalanodik. Fiziológiai védelmi vonalaink a továbbiakban már nem védenek bennünket, sőt fel is lázadhatnak és megtámadhatják szervezetünket.

Nemcsak a stresszhelyzet, hanem az unalom, a vizsga, a túlterheltség vagy a túlzott megfelelni vágyás is befolyásolhatja testünkben az immunválaszt.

Az immunrendszer a szervezet önazonosságát és épségét biztosító védekező rendszer. Feladata a szervezet saját anyagainak eltűrése (tolerancia), a nem saját (idegen) anyagok felismerése és eltávolítása (immunválasz).

Autoimmun: Példával élve, az autópályán a forgalommal szemben száguldasz. Ezért nem célszerű „immunrendszert erősítő” kiegészítő készítményeket alkalmazni, mert ezek a kóros immunválaszt erősíthetik.

Vizsgálatok is alátámasztják, hogy az immunrendszer és az idegrendszer szoros, kölcsönös és állandó kapcsolatban állnak. A legismertebb példa, hogy a veszteség érzése lecsökkenti az immunaktivitást, ill. hogy depressziós betegek, vagy a hozzátartozójukat elvesztő személyek nagyobb kockázatot mutatnak a megbetegedésekre.

A pesszimizmus lélektani szempontból is előszobája a depressziónak, immunológiai szempontból pedig valóban sokkal magasabb gyulladásos választ generál, mint az optimista beállítódás.

Belső tudásunkból és érzetünkből eredően mélységesen bízunk szervezetünk öngyógyulásában. Ám félelemtől vezérelve elménk elnyomja ezt a megnyugtató és megengedő érzést, tudást.

A betegségek elleni védekezést ott kezdeném, hogy megszüntetem az esetleges félelmet a betegségtől. A félelem gyengíti az immunrendszert, így negatív rezgéseivel könnyebben vonzzuk magunkhoz félelmünk tárgyát.

  • Koncentrálj a megoldásra! Tedd föl magadnak a kérdést és válaszold is meg:

Mit tehetnék azért, hogy az immunrendszerem optimálisan működjön?

Mi más lehetséges még?

Az immunitás a szervezet olyan állapota, amikor védett a számára idegen anyagokkal szemben, illetve megvédi a saját sejtjeit a behatolóktól. Az immunrendszer felismeri az idegen anyagot, és azt képes különböző módokon és támadáspontokon keresztül ellenanyag-termeléssel blokkolni, elpusztítani, lebontani és kiüríteni a szervezetből.

  • Tekintsd a panaszkodást, a pesszimizmust idegen behatolónak!

Tarts stressz(fogyó)kúrát! Hidd el, örömteliek a mellékhatások!

 

A zombivá válás első foka

Van olyan, hogy többet eszünk-iszunk-dolgozunk a „kelleténél”. Na, ez az a „kellete”, a kellő mértéke, az immunmoduláns, a kibillent dolgok kiegyensúlyozása. Amikor túlettem magam, másnap koplalok. Ha sokat dolgoztam, szakítok időt a pihenésre. Figyelek a jelekre: a fáradtság azt üzeni az agynak, hogy „most vond ki magad egy időre a forgalomból”. Ilyenkor húz minket az ágy, aluszékonyakká válunk, nincs kedvünk semmihez. Ha viszont a hibajelző piros lámpát iktatnád ki, amikor mondjuk fogytán az üzemanyag…

… pedig a szervezetünkben is villognak a pici piros lámpácskák! Először csak szemhéjrángás vagy derékfájás formájában. Kiiktatni nem tudjuk ezeket, de figyelmen kívül hagyni igen. Nincs az a kávé, nincs az a poliszacharid vagy bétaglükán, ami ilyenkor segít!

Ha éhes vagy, egyél!

Ha szomjas vagy, igyál!

Ha álmos vagy, aludj!

De tudj nemet mondani a túl sokra: evésben, ivásban, munkában…

Ilyen egyszerű lenne? Igen is, meg nem is. Ha figyelsz a jelzésekre (a saját tested jelzéseire), és sokat gyakorolsz, akkor egy idő után egyszerűvé válik.

A test működése összességében attól függ, hogy a tudatunk milyen információkat indít el az agyból.

Akkor vagyunk egészségesek, amikor megvan a harmóniánk. Ha letértünk a harmónia útjáról, akkor az eddigi kiegyensúlyozottságot felváltja a diszharmónia, s ha bizonyos ideig fennáll a diszharmónia, akkor létrejöhet a betegség.

A megzavart harmónia először a tudatban jelentkezik, a testben csak megmutatkozik.

Az elmúlt néhány évtizedben komoly kutatásokat végeztek arról, hogy az agy és az immunrendszer miként kommunikál.

Ma már azt is tudjuk, hogy a két agyfélteke eltérően szabályozza az immunrendszert: A „vidám” bal féltekénk serkenti az immunaktivitást, míg a „negatív” jobb féltekénk gátolja. A stresszel való sikeres megküzdés fokozott bal féltekei aktivitással, míg a krónikus stresszre kialakuló ún. „tanult tehetetlenség” állapota fokozott jobb féltekei aktivitással jár.

Bizonyított tény, hogy egy aktív meditációval végzett gyakorlat után a bal félteke fokozottan aktívvá válik, és ezzel együtt nő az immunrendszer aktivitása is.

Na, most akkor melyik is volt előbb: a jó közérzet vagy az egészséges immunrendszer?!

Máté Ildikó           http://energiagomba.hu/immunrendszer/


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing