A Tárkány Művek új nagylemeze

2013.04.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Lemezbemutató koncert május 11-én a Kobuci Kertben
közreműködik: Dresch Mihály 

A Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos nevével fémjelzett és az elmúlt évben számos díjat elnyerő zenekar idén tavasszal új albummal jelentkezik. A népzene és a jazz mellett ezúttal rockzenei hatások is beszűrődnek a zömében saját, Tárkány-Kovács szerzeményeket tartalmazó zenei anyagba, amely összehasonlíthatatlanul egyedi, szokatlanul bátor és magával ragadó világzenét eredményez. A szövegekben a lírai témák mellett ezúttal teret kap a filozófia és a társadalomkritika is.

2012-ben a zenekar Itt a nyár c. dalával elnyerte a Jazzy Dalverseny Legjobb Hangszerelés Díját, és még ugyanebben az évben Prima Primissima Junior díjjal ismerték el őket. Az Illés Lajos feldolgozásversenyen Lehetett volna című számukat beválogatták a nagykoncert programjába. 2012 szeptemberében a Tárkány Művek új számait bemutató CD Nagy-Britanniában is megjelent a The Rough Guide to the Music of Hungary kiadvány mellékleteként és több elismerő kritikát kapott, köztük a neves angol világzenei szaklap a Songlines is méltatta.

A Fonó és a Tündök zenekarokban is aktív Tárkány-Kovács Bálint 2008-ban alapította meg saját zenekarát. Első nagylemezükkel, az Arcomba az arcod vésted (2010) c albummal új zenei nyelv megalkotására törekedtek a népzene, a jazz és a második világháború sanzonkultúrájának sajátos közép-európai mixeként. Az elmúlt években a rangos szakmai elismerések mellett közkedveltségüket az is jelzi, hogy több youtube videójukat 140-150 ezren néztek meg.

Tárkány Művek. HOL Magazin 2013. 

Tárkány-Kovács a második készülő albumon tovább megy és átdolgozások helyett nagyobb részt saját szerzeményekkel töltötte meg a korongot. Az egyik saját szám Dresch Mihálynak szól, mintegy tiszteletadásként, a lemezen pedig a mesternek is tekintett művésztárs is közreműködik. Sok irányba kíváncsiskodó, zenei és nyelvi humorral átszőtt dalok ezek: laza szemlélődésbe oltott filozófia, gyerekesnek álcázott metafizika, szívfájdító szerelem, és szerelem minden vonatkozásban, hangulatjelentés piacról, megmondós dalok a képmutatásról, az egyik születésnapi dal pedig a Happy Birthday című slágernek üzen hadat. A 11 saját művet egy Gerschwin átdolgozás (The man I love) és egy John Coltrane ballada egészíti ki.

A zenekar dinamikus lendülete és zenei humora köszönhető a tagoknak: a karizmatikus és tehetséges Paár Julianna énekesnő jellegzetes hangja, Kovács Gergő magával ragadó szaxofonszólói és Tárkány-Kovács Bálint gazdag cimbalomjátéka formálja a témát; mindehhez izgalmas zenei alapot alkot a Népművészet Ifjú mestere címet is magáénak tudó Papp Endre brácsás, és a több zenekarból ismert Bognár András bőgős.

A Tárkány Művek lemezbemutató koncertje 2013. május 11-én este 8 órakor lesz a Kobuci Kertben. Jegyek elővételben kedvezményesen kaphatók a zenekar honlapján: www.tarkanymuvek.hu

„Azt hiszem próbálok - reménytelenül - rendet tenni az engem körülvevő zenében. Nem igazán szoktunk rácsodálkozni, hogy micsoda zenei anarchiában élünk. Évszázadok komolyzenéje, milliomnyi mai műfaj, pop, rock, techno, heavy metal, hip-hop, raggie, a jazz ezerfelé ágazó változatai, földrészek zenéje, samba, salsa, flamenco, balkáni népzene, és önmagában a magyar népzene is rendkívül változatos... Próbálok legalább abba valami szintézist, rendet vinni, ami ezek közül közel áll hozzám. Azt hiszem, ezt csinálom.” (Tárkány-Kovács Bálint)

 

www.tarkanymuvek.hu


Cikkajánló
- Tokaji Tavasz Tállyán
- Ötven séf, ötven történet a 10. Electrolux Gourmet Fesztiválon
- KONCERTÁRIÁK / VIVALDI, HAYDN, MOZART, BEETHOVEN ÉS MENDELSSOHN MŰVEI
- HŐSI ÉLET - 2020.március 5. 19.30. MÜPA
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing