A szürke 30 árnyalata a New York Kávéházban

Március 20-án mutatkoztak be a Világ Legszebb Kávéházában a badacsonyi szürkebarátok. Helyi termelők mutatták be aranyló kincseiket a borok szerelemeseinek – vagyis az érdeklődőknek, a partnereknek és egymásnak.
Badacsonyi borászok személyesen kínálták a borvidék 150 borát a szakmai partnereknek és a nagyközönségnek a New York Caféban. 30 borászat képviseltette magát, a kínálatban nem csak a szürkebarát, avagy pinot gris, pinot grigio szerepelt, bemutatkozott például a Kéknyelű, az őshonos badacsonyi szőlőfajta is. 

Az eseményen a fővárosi közönség első kézből, a helyi termelők által ismerhette meg a borvidék jellegét. Az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt bazaltkúpok kedvező talaja és persze a Balaton adja, amelynek tükre nap sugarát megsokszorozva veri vissza.

A borkóstoló élményét a patinás helyszín, valamint a borászok személyes jelenléte fokozta. Az érdeklődők megismerhették a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kaphattak válaszokat. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, ezzel garantálták, hogy ha csak pár röpke órára is, de a fővárosban költözhessen a Badacsonyi Borvidék hangulata.

Badacsonyi szürkebarátok a New York Kávéházban. HOL Magazin 2013.

A badacsonyi termelők elismert tagja közé tartozik Váli Péter is, aki a New York Kávéházat üzemeltető cégcsoport egyik tulajdonosa is egyben. És hogy „hazabeszélhessünk”egy kicsit, egy rövid idézetet emelnénk ki a Borászportál internetes beszámolójából: „…A Váliborról és Váli Péterről két ok miatt szeretnék megemlékezni. Az egyik a hosszan áztatott szürkebarátok világa. Péter 2011-ből ilyet mutatott be. A bor már sokkal inkább rozé jegyeket mutat színében, illatában, ízében. Megjelent egy kis tannin és egy csomó eper, málna az aromatikában. … A másik ok, hogy a nap egyik legszebb bora az ő 2010-es Pinot Noir-ja volt. Klasszikus, burgundiai stílus, hűvös, elegáns. Közepesen intenzív szín, illatában málna, meggy. Szép, lendületes savak, kevés tannin, közepesen erős test, jó alkohol, hosszú, finom, jól iható. Íze tömény meggy, cseresznye, kis eper. Nagyon tiszta, izgalmas vörösbor…”

Badacsonyi szürkebarát-bemutató a New York Kávéházban. HOL Magazin 2013.

És még egy idézet, ugyancsak a www.boraszportal.hu-ról: „Akik március 20-án délutánra ezt a programot választották azok egy varázslatos helyszínen, kiváló kiszolgálás mellett sok szép bort kóstolhattak, és aki vette a fáradságot és volt kedve hozzá, sok fontos tanulsággal és tapasztalattal távozhatott.”

Forrás: www.badacsony.com

www.boraszportal.hu

New York Café

Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

Badacsonyi szürkebarátok. HOL Magazin 2013.


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing