A szájápolás alapjai

2016.05.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Az egészséges fogazat megőrzéséhez három elengedhetetlen feltételre van szükség: 1. Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat. 2. A főétkezések között kerülje az édességek és cukros italok fogyasztását. 3. Látogassa rendszeresen - legalább félévente - fogorvosát.

Már néhány órával a fogmosás után megkezdődik a foglepedék felépülése a fogfelszínekre. A foglepedék a kiváltó oka a fogszuvasodásnak és fogágybetegségeknek is.


Hol képződik a foglepedék? 

A helytelen vagy elégtelen fogmosási gyakorlat következtében a fogak és az íny találkozásánál, a fogak között és a rágófogak barázdáiban. 

Mi történik a foglepedék-képződés után? 

A foglepedékben található baktériumok a táplálék cukortartalmát savakká alakítják. A fogak körül kialakuló savas környezet kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból. A gyakori savas hatás idővel fogszuvasodáshoz vezet. 

Az ínyt is károsítja a foglepedék? 

Igen. A foglepedék baktériumai toxinokat termelnek, amelyek az íny gyulladását okozzák. A kezdeti ínygyulladás még visszafordítható, de a gyulladás tovább terjedésével a fogágy mélyebben fekvő szövetei - csont, csonthártya - is megbetegedhetnek. 

Miért színeződnek el a fogaim és megelőzhető-e a fogelszíneződés? 

A foglepedék bizonyos ételek és italok, például kávé, tea, vörösbor, valamint dohányzás hatására elszíneződhet. A sárgásbarna fogkő a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő, ételmaradékokból és baktériumokból álló foglepedék helyes fogmosási gyakorlattal eltávolítható. A fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani. 

Hogyan mossam helyesen a fogaimat? 

Tartsa a fogkefét kb. 45 fokos szögben részben a fogon, részben az ínyen. A fogtisztítás iránya lehetőleg ne vízszintes legyen, mindig az íny felől a fogak elé, illetve a rágófelszín felé irányuljon. Mossa külön a felső és az alsó fogakat előre-hátra irányuló körkörös mozgással, külön figyelmet fordítva az íny és a fogak találkozására.

A fogak belső felszínét, majd a rágófelszíneket is mossa meg. A fogmosás során célszerű bizonyos sorrendet megszokni és betartani, így elkerülhető, hogy bizonyos fogak kimaradjanak a tisztításból. Ajánlatos a nyelv fogkefével történő megtisztítása is. 

Milyen fogkefét használjak? 

A fogorvosok szerint közepes vagy lágy szálerősségű, lehetőleg kis fejű fogkefét ajánlott használni. A modern fogkefék különböző hosszúságú szálai a nehezen elérhető helyeket - ilyenek a fogközök - is megtisztítják. Soha ne használjon erős szálú fogkefét, mert az károsíthatja a fogakat és az ínyt. Cserélje a fogkeféjét legalább három-négy havonta, mikor a szálai már szétállnak. 

Érdemes-e szájvizet használni? 

Nagyon sokan pusztán leheletük frissítése miatt használnak szájvizet. Pedig a szájvíz a tökéletes szájhigiéné alapvető és szerves része. A szájvizek fluoridtartalma ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodással szemben, antibakteriális összetevője pedig csökkenti a foglepedék-képződést és az ínygyulladást. Kérdezze meg fogorvosát egyéb szájhigiénés eszközök - fogselyem, szájzuhany stb. - használatáról is.

Miért kerüljem étkezések között az édességek és cukros italok fogyasztását? 

Kísérletek kimutatták, hogy az édességek és édes italok fogyasztási gyakoriságának csökkentése a fogszuvasodás megelőzéséhez vezet. Ennek az az oka, hogy a fogak ritkábban vannak kitéve az étkezések után kialakuló savas vegyhatásnak. 

Miért fontos rendszeresen látogatni a fogorvost? 

Fogorvosa hasznos tanácsokkal tudja ellátni, melyekkel megelőzhető mindkét népbetegség, a fogszuvasodás és a fogágybetegség; ugyanakkor idejekorán észreveszi a kezdődő betegségeket, mielőtt azok súlyossá válnának. A rendszeres fogászati szűréssel nemcsak a fogszuvasodás és a fogágybetegségek, hanem az igen gyakori szájüregi daganatok is megelőzhetők. A fogorvoshoz fordulás gyakoriságát fogorvosa határozza meg az ön igényeinek megfelelően. 

Megjelent: Gyógy-ír; 2007.
kép: stockimages/FreeDigitalPhotos.net


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing