A somlói Tornai Pincészet borvacsorája

Nagy várakozással tekintettünk az Akadémiai Klub és Étterem legújabb borvacsorája elé. A zártkörű Klub-eseményen ezúttal hazánk legkisebb borvidékének legnagyobb borászata mutatkozott be. Somló  egyik legismertebb képviselője, a Tornai Pincészet hozta el büszkeségeit a gasztronómiai sétára. A borest koncepcióját a pünkösdi hagyományokra, ezek jellegzetes alapanyagaira és ízeire építette fel a pincegazda, valamint az étterem konyhafőnöke és éttermi igazgatója.

Pünkösd ünnepén hagyományosan minden asztalon ünnepi lakoma termett. A gazdasszonyok csirkét sütöttek, hozzá uborkasalátát kínáltak. A módosabbak kondérjaiban pedig pünkösdi báránypaprikás rotyogott. A főételek mellé édestésztákat, lepényeket, kalácsokat kínáltak. A hagyomány szerint  a tésztától sárga lesz a kender és bő termés ígérkezik.

Tornai Pincészet, Somlói Borvidék. HOL Magazin 2010.

A Somlói borvidék borai pompás kísérői ezeknek az ételeknek. Az ősi, vulkáni anyagokban gazdag termőtalaj jellegzetes, mással össze nem téveszthető mineralitást, "sósságot" kölcsönöz az itt termett nedűnek. A manapság divatos terroir kifejezés talán itt érthető meg igazán: a termőterület jellegzetességei szinte felülírják a szőlőfajta sajátosságait is. Régi iratokban sem a furmintot, vagy a hárslevelűt dicsérték, hanem a SOMLAIT... Fénykorában a hírnevével csak a tokaji tudott vetekedni.
A leginkább ismert bora mégis a juhfark. A nevét különleges fürtformájáról szerző bornak már évszázadokkal ezelőtt nemzetközi marketingkampánya indult. A legenda szerint a férfiutódok nemzésére bír hatással, így európai uralkodóházak nászéjszakáin előírás volt a somlai bekészítése.

A borvidék kizárólag fehérszőlőt terem, ezt a tényt a borvacsora összeállításánál is figyelembe kellett venni. A borsorból mégsem hiányoztak a megszokott vörös borok: a főételhez kínált Apátsági furmint egy sajátos érlelési technikának köszönhetően a mangalica szűz mellett is maradéktalanul helyt állt.

A Tornai Pincészet marketing igazgatója mutatja be borait. HOL Magazin 2010.

Ismerjük meg az ételsort:

Aperitif: Zenit 2009

Előétel: Füstölt fehér spárga és pácolt zöld spárga pisztráng habbal - Juhfark 2007

Leves: Bárány erőleves, húsával töltött derelyével - 

Meleg előétel: Vaslapon sült tanyasi gyöngyösmell , gyömbéres leveles salátacsokorral, korianderes uborka granité-vel -  Szürkebarát 2007

Főétel: Egészben sütött mangalica szűzpecsenye barnagombába töltött tavaszi zöldségekkel, chalotte hagymakrémmel, rózsabors mártással - Apátsági Furmint 2008

Grófi Hárslevelű 2007 (az MTA Bora felső kategória fehérborok 3. helyezett)

Desszert: Kardamonos rebarbaratorta balzsamos eperrel - Aranykönny 2005

A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárterme méltó helyszíne volt az eseménynek. Az étterem szakembereinek köszönet a színvonalas munkáért, a tökéletes kiszolgálásért.

http://www.akademiaklub.hu

Füstölt fehér spárga és pácolt zöld spárga pisztránghabbal. HOL Magazin 2010

Vaslapon sült gyöngyösmell. HOL Magazin 2010.

Az Akadémia Klub és a Tornai Pincészet borvacsorája. HOL Magazin 2010.

 


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing