A Sárkánylehelet című est és tárlatvezetés a Várkert Bazárban

2017.01.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Ingyenesen látogatható programokkal, a Sárkánylehelet című irodalmi esttel és tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket a Várkert Bazár a magyar kultúra napján, január 22-én, vasárnap.

Napközben két alkalommal ingyenes tárlatvezetéssel tekinthető meg a Gésák a Duna-parton - A japán kultúra hatása a magyar művészetre című kiállítás, este pedig Szávai Viktória Weöres Sándor-estje látható - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös munkájának köszönhetően először látható olyan kiállítás Magyarországon, amely a japán kultúra magyar művészetre gyakorolt hatását mutatja be. A Gésák a Duna-parton című kiállítás alkalmával a japán és a magyar műtárgyak egymás mellé állítva "kommunikációba lépnek egymással", a tárlókban elhelyezett Herendi- és Zsolnay-műtárgyakon például a kínai és japán kerámiaművészet hatásai figyelhetők meg, mellettük pedig eredeti japán tárgyak láthatók.

Az egyedülálló tárlat tematikájához illeszkedően Márffy Ödön-, Csók István- vagy Rippl-Rónai József-festményeket is megcsodálhat a közönség.

A Várkert Bazár Testőrpalotájában látható kiállítást vasárnap két időpontban - délelőtt 11 és délután 16 órakor - művészettörténeti tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, a vezetés a magyar kultúra napja alkalmából ingyenes.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Január 22. nemcsak a Himnusz születésének napja, de ekkor emlékeznek meg Weöres Sándor halálának évfordulójáról is. Ez ad különleges apropót Szávai Viktória színművész Sárkánylehelet című Weöres Sándor-estjének - olvasható a közleményben.

Az előadás szubjektív válogatás a költő verseiből az Éjszaka csodáitól az Önarcképig. A Sárkánylehelet a Várkert Irodalom-sorozat részeként vasárnap 19 órától látható a Várkert Bazár rendezvénytermében. A részvétel az évforduló alkalmából ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Január végén művelődéstörténeti-irodalmi esttel folytatódik a Várkert Irodalom-programsorozat. Ugron Zsolna írónő és Várkonyi Gábor történész A Báthoryak titkai című előadás keretében a magyar történelem egyik legrejtélyesebb dinasztiájáról beszélget január 26-án, csütörtökön 19 órától a Várkert Bazár Déli palotáiban.

Február 6-án a közönséget Hámori Gabriella estje várja, amelynek témája Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója lesz.

 

 

 

 

MTI 2017. január 19., csütörtök 17:03


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing