A nyár legfinomabb limonádéja

Pár éve újra hódít a limonádé. A hagyományos víz-cukor-citromlé receptet természetesen mindenki ismeri, azonban a nappali hőségben és a forró éjszakákon garantáltan arathatunk, ha betartunk néhány alapszabályt.

Hogyan legyünk limonádé mesterek?

A cukor

A limonádé tényleg pillanatok alatt elkészíthető, de igazán lehangoló, amikor a hideg vízben percekig próbáljuk elkeverni a pohár alján ragadt cukorkristályokat. A megoldás a cukorszirup.

Vegyünk 1 liter szénsavmentes vizet (csapvíz) és adjunk hozzá 1 kg kristálycukrot, majd tegyük fel főni. A cukor feloldódásától számítva bármikor levehetjük a tűzről és egy üvegbe eltárolva bármeddig felhasználható. Figyelem! Minél tovább hagyjuk a vizet lassan elforrni, annál sűrűbb szirupot kapunk.

A jég

Abban mindenki egyetért, hogy a limonádé csak hidegen jó. Mivel itt nem kell aggódni, hogy az italunk felvizesedik javasoljuk, hogy a poharat legalább félig töltsük fel jéggel, mielőtt a vizet hozzáadjuk. A törtjég nemcsak szebb, de gyorsabban is hűti le az italokat.

A citrom

A tökéletes limonádé természetesen igazi citromból készült. Bár szépen mutat, óvakodjunk attól, hogy nagyobb citromszeleteket, cikkeket dobáljunk az italba. A héjban található illóolajok ugyanis már kis mennyiség esetén is irritálhatják a gyomrot. Ha mégsem hagynánk ki ezt a díszítési módot javasoljuk, hogy leheletvékony citromkarikákkal díszítsünk.

Mivel dobhatjuk fel a limonádénkat?

• Szénsavas víz: nem véletlen, hogy a legnagyobb üdítőgyárak esküsznek a szénsavas üdítőkre.

• Gyümölcsök: könnyen feldobhatjuk a limonádét, ha narancsot és lime-ot is adunk hozzá, de a héjakkal itt is vigyázzunk.

• Menta: ha nem akarunk mentalevelet nyelni ne tépjük apró darabokra, inkább tegyük a pohár aljára, finoman nyomkodjuk szét, és töltsünk rá jeget.

• Szörpök: a cukorszirupot részben felválthatja ízlés szerint bármilyen gyümölcsszörp, ami egyben a színét is érdekesebbé varázsolja

 

Egy kicsit extrémebb limonádé recept kísérletező kedvűeknek

Ginger Lemonade

Hozzávalók:

6 db citrom

20 dkg cukor

3 centiméteres gyömbér darab (megpucolva)

2 dl víz

8 dl szénsavas víz

jég

Elkészítés:

Pucoljuk meg a gyömbért és egy citromot, majd a citromhéjat, cukrot és a gyömbért főzzük fel 2 dl vízben. Kevergessük 4-5 percig, amíg egy szirupot kapunk. Hagyjuk lehűlni, majd a citromhéjat és a gyömbért darabot dobjuk ki. Ha nem szeretnénk erős gyömbér ízt, csak pár percig maradjon a gyökér a szirupban.

Egy kancsót töltsünk félig jéggel, adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és a kihűlt szirupot, majd öntsük fel szénsavas vízzel és keverjük meg.

 

Forrás: -comp-let-

 


Cikkajánló
- Eszményi ízek antitápanyag- és kompromisszummentesen
- Válassz hazai tejet és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!
- Szeptember 25. a Fitnesz Napja. Figyelj az étrendre is, különben hiába sportolsz!
- Csak mítosz, hogy a többször keveset elv a helyes étrend titka?
- Ingyenes szabadtéri edzéssorozat indul életmód-és edzéstanácsadással

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing