A nő, aki megteremtette Robert Capát-

2014.10.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Gerda Taro és a sajtófotózás hőskora a New York Művész Páholyban
November 10-én a New York Művész Páholyt először töltik meg fotók - ezáltal két kiváló művész, egy szerelem és két élet kerül a középpontba. Az első fotótörténeti, a sajtófotózást bemutató esten az egyik legnevesebb XX. századi magyar származású fotográfus, Robert Capa és fotóriporter társa, Gerda Taro élete, munkája és szerelme elevenedik meg a Világ Legszebb Kávéházában!

A nő, aki megteremtette Robert Capát-
A New York Művész Páholyban november 10-én 19 órától a fotóművészet története, ezen belül is a magyar sajtófotózás, és egy különleges pár kerül a középpontba Jane Rogoyska Gerda Taro című könyve kapcsán. A Park Kiadónál megjelenő kötet által az olvasó Robert Capa és Gerda Taro kapcsolatába, életébe, munkájába kaphat betekintést. Kik is voltak ők? "A lány zsidó emigráns, a fiú magyar származású fényképész. Párizsban üzlettársak lesznek. És szeretők. Feltalálnak egy képzeletbeli fotográfust: a neve Robert Capa, az ügynökéé: Gerda Taro. Mire kiderül a turpisság, már útban vannak a világhírnév felé. Sorra jönnek az újabb megbízatások, miközben Taro is egyre ígéretesebb képeket készít. Ám végül csak egyikük ér el karrierje csúcsára: 1937 júliusában Taro halálosan megsebesül. Mindössze huszonhat éves volt az első női haditudósító, aki a csatatéren vesztette életét."

Az esten hazánk kiváló szakembereivel: Bánkuti András, Friedmann Endre és Kallos Bea fotóriporterekkel és Kincses Károly fotótörténésszel beszélgetünk, Nagypál Gábor színművész által pedig megelevenedik Robert Capa és Gerda Taro élete. Ezen túl a Capa Kortárs Fotóművészeti Központ egy különleges installációval készül a november 10-i estre.

Bánkuti András Balogh Rudolf- és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter, a HVG volt rovatvezetője, jelenleg a Figyelő hetilap munkatársa. Pályafutása során megörökített szinte mindent: a színházi és táncfotótól a moszkvai puccsig, a bőrfejűektől a Mátyás téri prostituáltakig. Mindig is aktív szerepet játszott a fotográfiai közéletben: tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Mai Manó Ház rekonstrukciójának egyik szervezője volt, de fontos szerepet vállalt számos hazai és külföldi sajtófotó-kiállítás, kuratórium, könyvsorozat munkálataiban is.

 Gerda Taro est a New York Kávéházban. HOL Magazin 2014.

Friedmann Endre fotóriporter, akinek több mint öt évtizedes munkásságát számtalan díjjal elismerték, azon kevesek egyike, akik életük folyamán kitérők nélkül megmaradtak "csak" fotóriporternek. Honvédelmi tudósítóként rendszeresen fényképezte a fegyveres testületek eseményeit, a polgári védelmi gyakorlatokat. 1973-ban négy hónapot töltött Vietnámban. Végigkísérte fényképezőgépével az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészülését. Több mint 60 éves MTI-s munka után is vallja, hogy a pillanatból él, és a hírügynökségi munka megszállottja.

Kallos Bea fotóriportert hosszú út vezette a fotó világához. 16 évesen az Operettszínház rendezőasszisztense lett, később a filmiparban is dolgozott. 15 évnyi színházi és filmes tapasztalattal a háta mögött, egy évre Dániába utazott, majd hazatérve úgy döntött, fotóriporterként folytatja tovább. 2010 óta az MTI munkatársaként az aktuális, napi események emberi oldalára koncentrál, hogy megmutassa az embert a hírek mögött. Little Miss című sorozatával 2012-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriájának első helyezettje lett.

Kincses Károly Balogh Rudolf-díjas fotótörténész, muzeológus közel 50 kötetet írt, szerkesztett, és több mint 1000 kiállítást rendezett Magyarországon, Berlinben, Prágában, Rómában, és a világ más nagyvárosaiban. Egyike volt a Magyar Fotográfiai Múzeum megalapítóinak, majd a Mai Manó Ház életre keltőinek. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik: elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle.

 

-----------------------------------

 

A New York Művész Páholy november 10-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható. A jegy egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Kezdés: 19.00.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak Facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing