A New York híres vendégeinek kedvenc ételei

Ki ne evett volna már Újházy tyúkhúslevest! De azt is tudjuk, kiről kapta a nevét? Ki volt ez az Újházy? Természetesen Újházy Ede, korának, a századfordulós Budapestnek ünnepelt színésze, a New York Kávéház törzsvendége. Talán ő a leghíresebb vendég, akinek nevét máig megtaláljuk az étlapokon és a konyhatörténet is feljegyezte. Pedig a kávéház nagyjai – írók, költők, színészek, művészek – közül sokan szerették a kulináris élvezeteket és nem csak az ételek elfogyasztásában jeleskedtek, hanem a tűzhely mellett is.

Bródy Sándor a Pesti Napló hasábjain is értekezett ételekről, és ínyencségeit (pl. a „pezsgőborban főtt, szarvasgombával töltött pulykát”) és utánozhatatlan teperős pogácsáját maga készítette legszívesebben vendégeinek.

Krúdy Gyula, műveiben sokszor hosszasan tűnődve elmélkedik a kulináris gyönyörökről, hiszen maga is nagy gourme volt, de gondoltuk volna, hogy a „tányérhús” (levesben főtt marhahús) volt az egyik nagy kedvence? Molnár Ferenc imádta a réteseket, ami nem csoda, hiszen feleség – Fedák Sári – nem csak ünnepelt színésznő, hanem kiváló cukrász is volt. Nevét a gesztenyés Fedák-torta és a mandulával szórt Fedák-lepény (melynek receptjét egyedül Móra Ferenc neje jelentethette meg szakácskönyvében) őrzi. Ady Endre rajongott a különféle sörkorcsolyáért, s melyet a New Yorkban is szívesen fogyasztott írás és beszélgetés közben.

Igaz, a New Yorkban sokszor – akár hitelre is – csak a „kis irodalmi”t, vagy más néven „irótál”-at (kevés sonka, szalámi és sajt – a New York specialitása) és a kávét fogyasztották a kispénzű írók, de amikor megtehették, mint mindenki, aki örömét leli a kulináris élvezetekben, a maguk ízlésére formálták az ételeket. Az utókor pedig hálás szívvel nevezett el fogásokat róluk, melyeket a mai napig az ő szájuk íze szerint fogyasztunk.


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing