A Nagykörút 120 éve Pódiumbeszélgetés a New York Palotában

2016.04.21. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Április 16-án szombaton délután a New York Palota Vivaldi termében, a Budapest100 szervezésében rendezték meg A Nagykörút 120 éve című pódiumbeszélgetést. A civil szerveződés és ezen belül a hétvégi program elsődleges célja volt az, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

A program olyan városi civil ünnep, amelynek közösségépítő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű embereket és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz.

A Nagykörút 120 éve. HOL Magazin 2016.

A New York Palotában megrendezett eseményt a Szalay-Bobrovniczky Alexandra Humán Főpolgármester-helyettes, Kádár Bálint a Kortárs Építészeti Központ kuratóriumának elnöke és a Boscolo részéről Kemény Nóra nyitották meg. A beszélgetést a különböző területekről érkezett szakemberek között Juhász Anna irodalmár moderálta. Gyáni Gábor történész többek között arról beszélt, hogy kik éltek és építtettek a Nagykörúton, Rozsnyai József építészettörténész a Nagykörúton képviselt építészeti stílusok sokszínűségét mutatta be az érdeklődőknek. Zeke Gyula történész az egykor pezsgő kávéházi életről mesélt, míg dr. Zsigmond Gábor Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tudományos főigazgató-helyettese a Nagykörúton 1887-ben indított első villamosokról beszélt és az azokat övező izgalmas történeteket osztotta meg a látogatókkal.

A program része volt annak az egész hétvégés eseménysorozatnak, amely a budapesti nyitott házak hétvégéje elnevezést kapta. A kezdeményezéshez minden olyan olyan ház – lakóépület vagy intézmény – csatlakozhatott, amely a pesti Nagykörúton áll.

A Budapest100 kezdeményezés elismeréseiről:

2013-ben a brit Guardian egy cikkében beválogatta a Budapest100-at a kontinens legérdekesebb programjai közé. 2015-ben spanyol és orosz lapok is érdeklődtek a program iránt.

2013-ban a Budapest100 „A legszebb városi ünnep” díjazottja lett. A hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton a Budapest100 az Európa különböző városaiból benyújtott 631 pályázat közül egyedüli külföldiként került az első ötbe.

2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a Budapest100-at.

 


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing