A méz

2016.06.02. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Ki ne álmodna arról, hogy egyetlen kanállal közel 200-féle értékes, életfontosságú tápanyagot vegyen magához, és közben még élvezettel csettintsen is a nyelvével? A méz ezt lehetővé teszi, hiszen számtalan vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet, koenzimet, flavonoidokat, egyéb bioaktív anyagot tartalmaz.

A méz természetes gyógyszer, mely segíti a máj méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását, és serkenti az emésztést. 
A méz bővelkedik az életfontosságú ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Van benne: vas, réz, foszfor, kén, kálium, kalcium, nátrium, mangán, szilícium, magnézium, klór és cink, B1-, B2-, B-vitamin, pantoténsav, nikotinsav-amid, folsav és biotin. 
A méz elsősorban rengeteg enzimet tartalmaz, amelyek fontosak az immunrendszer akadálytalan munkájához. Néhány biológus nézete szerint sokat segítenek lágyrészreuma esetén, és felgyorsítják a sérülések gyógyulását. Ezek az enzimek - invertáz, diasztáz, kataláz, amiláz, foszfatáz és glykoz-oxidáz - bioaktiv anyagok, amelyek a szervezet anyagcsere-folyamatait szükség szerint felgyorsítják, fékezik, illetve irányítják.
Feloldják a veszélyes immunkomplexumokat, és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt különböző betegségek esetén bázisterápiaként is alkalmazzák őket. A modern kutatások felfedezték, hogy az enzimek lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést, a vér folyékonyságát, felgyorsítják a véralvadást, és hozzájárulnak a duzzanatok apadásához. 
A mézben különböző fehérjék - például gyulladáscsökkentő inhibinek és phytoncidok -, növényi festékanyagok és illóolajok, illetve olyan aromaanyagok találhatók, mint a mentol és a thymol.
Egy további, bár csak kis koncentrációban fellelhető anyag, az acetilkolin pedig olyan idegrendszeri hírvivő anyag, amely a szervezetben egy enzim segítségével kolinból és ecetsavból bomlik le.
A fáradtság és kimerültség tünetei is kezelhetőek mézzel. Sok élsportoló fogyaszt rendszeresen nagyobb mennyiséget belőle. Gyengeség esetén bármely mézfajta jó szolgálatot tehet, hiszen ebben az esetben elsősorban a magas tápanyagtartalom játszik szerepet, kevésbé a pollentartalom.


Megjelent: Ideál - Reforméletmód magazin/18/12

informed.hu


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing