A manukaméz lehetőségei az egészségvédelemben

Az Új-Zélandról származó manukamézet szuperélelmiszernek tartják. De vajon milyen előnyöket tartogat, miért érdemes mindennapi étrendünk részévé tenni?
A manukaméz nem egy közönséges mézfajta. Nemcsak egy finom csemege lehet a reggeli pirítós mellé vagy a forró tea megédesítője, hanem erőteljes egészségvédő élelmiszer.

A növény latin neve, amelynek pollenéből előállítják a méhek, Leptospermum Scoparium, azonban a manuka nevet, ahogyan világszerte ismerik, a maoriktól kapta. Az új-zélandi őslakosok a manuka növény leveléből gyógyitalt főztek, amit lázcsillapításhoz használtak, az összezúzott levelekből nyert olajat pedig sebekre tették és fertőtlenítőként alkalmazták.

A manukaméz viszonylag drága étrendkiegészítő, de ennek megvan az oka. A manuka egyik különlegessége, hogy monoméz, vagyis olyan méhek készítik, melyek csupán egyetlen fajta növényt poroznak be. Virágzása pedig évente csupán 2-6 hétig tart, tehát csak kis ideig hozzáférhető.

Minden üveg manukaméz rendelkezik egy UMF- értékkel, ami a manuka antibakteriális hatékonyságának mértékét jelzi. A 10+ a minimális érték, mely hatékonyan bevethető a különböző betegségek kezelésére és egészsévédelmi célokra. Az aktív manukamézek azok, melyek megfelelnek ennek a kritériumnak, az optimális UMF-érték +10 és +15 között van.

Valamennyi mézfajta rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, de eltérő mértékben. A vizsgálatok a manukamézről megállapították, hogy bármely más típusú méznél hatékonyabb a kórokozókkal szemben.

Hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

 

1. Egészséges emésztés

Hasi diszkomfortérzet, puffadás és egyéb kellemetlen emésztési panaszok esetén érdemes kipróbálni a manukméz hatásait. Használhatjuk irritábilis bélszindróma, gyomorfekély, savas reflux és emésztési zavarok kezelésére. Egyszerűen keverjük egy bögre forró vízhez vagy teához, azonnal megnyugtatja a gyomrunkat és a bélrendszert.

 

2. Védelem a kórokozókkal szemben

Amikor a megfázás kerülgeti vagy kapar a torka, keverjen egy kanál manukamézet a forró citromos teába, hogy megakadályozza a betegség kialakulását. A manukaméz magas antibakteriális aktivitást fejt ki, ezért ajánott torokgyulladás, fekélyek, bőrfertőzések, herpesz, horzsolások és vágott sebek kezelésére.

 

3. Bőrbetegségek

A manukméz természetes kezelési módja a különböző bőrbetegségeknek, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Használhatjuk rovarcsípés, égési sérülések, műtéti sebek fertőtlenítésére. Nemcsak a kórokozók szaporodását akadályozza meg, de gyorsítja a gyógyulást is, ráadásul csökkenti a hegképződés veszélyét. Napégés után is érdemes felkenni a bőrre.

Akné és rosacea esetén gyulladáscsillaptó és tisztító hatása érvényesül. A problémáktól a bőr természetes olajos rétegének megsértése nélkül szabadít meg.

 

4. Energia

A manukaméz fogyasztása azonnal érezhetően feltölt energiával. Tiszta szénhidrátok alkotják, mint a fruktóz és a glükóz, melyek a szervezet elsődleges energiaforrásai és rövidtávon fantasztikusan emelik az energiaszintet.

A reggeli tea mellé fogyasztva a manukaméz rögtön felébreszt és könnyebbé teszi a készülődést. Ne felejtsünk mellé összetett szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk és a rostokban gazdag zabpehely, hogy elkerüljük a hirtelen energiazuhanást, ami könnyen előfordulhat, ha a manukmézet önmagában fogyasztjuk.

Mint a mézekre általában, a manukára is igaz, hogy mértékkel ajánlott fogyasztani, mivel bőséges forrása a cukornak.

 

- informed -


Cikkajánló
- A talajban rejlik a szatmári szilva titka
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing