A magyar mediterrán régióban a legfinomabb az ősz

Dél-Dunántúlon virágzik legkorábban a mandula, itt érik be háromszor is a füge, és itt melengetik legtovább testünket-lelkünket az őszi nap sugarai. A remek tájborokban – a szekszárdi kadarkában és bikavérben, a villányi portugizerben, a pécsi cirfandliban – is a napsütést ízét, és sok generációs borász dinasztiák apáról fiúra szálló tudását érezzük.
Az ormánsági dinnye a legédesebb az országban.
A szelíd gesztenye nem csak az ősszel, de a hazai gesztenyés finomságoknak otthont adó Kadarkút nevével is egybefonódik.

Helyi termelőink sajtjait, a német ajkú nemzetiségi hagyomány stifoldert és kulent, a kerti és erdei gyümölcsökből készülő házi lekvárokat, szörpöket, a tökmag vagy szőlőmag olajat, a és megannyi egyedi finomságot a régió több mint 300, minősített helyi termelőjétől érdemes megvásárolni. Ők nem csak a mi prémium minőségű éléskamránk, de öngondoskodásból, kreativitásból, igényességből, fenntartható életmódból is a legjobb példát adják. 

Méhészeink a hagyományos fajták mellett büszkék vegyes mézeik magas kőris és galagonya méz tartalmára, és a legkeresettebb kuriózum a csak a Mecsekre jellemző medvehagyma méz. E zöld régió gyógynövényeiből, erdei és kerti gyümölcseiből közel 100 fajta natúr teát készítenek Pécsváradon. Kánban, Bükkösdön és megannyi helyen szabad tartásban, természetes körülmények között nevelkednek az őshonos magyar haszonállatok, a szürke marha, a mangalica, és számos társuk. Bőszénfán több ezer szarvast, vaddisznót, muflont, és más vad fajokat is tartanak, sok száz hektáros, látogatható területen, - és készítenek, mi szem-szájnak ingere, sonkát, kolbászt, szalámit. Szekszárdon működik a legnívósabb, a régiónak mintát adó helyi élelmiszer boltja, ahol a környékből származó finomságok között mindent megtalálunk, amire a konyhánkban szükség lehet. Még büfé sarok is működik, ahol megkaphatjuk kívánság szendvicsünket a friss, ropogós házi zsemléből, sajtokból, húskészítményekből. Falusi vendéglátóink közül kiemelkednek a Pécs melletti Cserkút falusi vendégasztalra sütő-főző asszonyai. A kínálatban megtaláljuk a Mézes fészer saját füstölésű, kemencében sült, mennyei étkeit, vagy az igazi unikumnak számító „gazvacsorát” is. Utóbbihoz a vendég (oktatással egybekötött szakvezetéssel) maga gyűjtheti a réten, erdőben, árokparton lábunk előtt heverő, egészséges és meglepően ízletes alapanyagokat. S ha már a magunk szerezte alapanyagoknál tartunk, a horgászoknak egy érdekesség: a Dráván (melynek vízében ma is 52-féle hal él!), Zákányban telepedett le és épít tanpályát a legyező horgászat ír világbajnoka. Akik a halételek élvezetének kényelmesebb módját választják, javasoljuk, látogassanak el Paksra és Mohácsra! A Mohács-Bólyi Fehérborút ékköve a bólyi pincefalu. Egyik legelismertebb pincészete, a Hárs családé a térség első biobor szekciójával büszkélkedhet. Hasonlóan Szekszárdon a Mészáros család és a Pécsi Borászati Kutatóintézet sok éves kísérleti, nemesítési programját koronázta meg a betegségekre, kártevőkre rezisztens, új fajtaként bejegyzett fehér szőlőből készült bor bemutatásával: megszületett a Mészáros Pincészet biobora, a Bors Menta. Még ennél is nagyobb szenzáció, hogy az évekkel ezelőtt a birtokon fellelt, több százéves kadarka tőkéről kiderült, hogy a legrégebbi, és mára kihalt, így újként törzskönyvezett ősfajta az országban. Sikeres szaporításából származik a Szent Grál nevet viselő kadarka, a legősibb gyökerű bor. Aki a kiváló szekszárdi borászok borait egy helyen szeretné megkóstolni, ne hagyja ki a város megújult sétálóutcájában augusztus végén megnyílt Garay Éttermet. Igazi újdonság a szeptembertől a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed üvegházban működő Winespiration interaktív borturisztikai kiállítás, ahol a több évezredes hagyományokkal rendelkezői Pécsi borvidék borkultúrája kreatív formában, kortárs művészek közreműködésével kerül bemutatásra. A borút itt kóstolható borai között szerepel majd az Ebner Pincészet díjnyertes pécsi cirfandlija is Mozsgóról, ahol a közelmúltban nyílt a lélegzetelállító zselici panorámát kínáló, rusztikusan elegáns borház.

 

Dél-Dunántúl őszi fesztiváljain is a bor és a gaszronómia a főszereplők. Látogassanak el a kaposvári „Miénk a város fesztivál”-ra (szeptember 6-7.), a XIV. Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztiválra, Bólyba (szeptember 7.), a szigetvári várba, a Zrínyi Napokra (szeptember 6-8.), a pécsi Örökség Fesztiválra (szeptember 12-22.), a paksi III. Kernéy- , hal és borünnepre és a brutális Atomfutásra (szeptember 13-14.), a VII. Kaposvári Mézfesztiválra (szeptember 13-14.), a Szekszárdi Szüreti Napokra (szeptember 19-22.), a II. Pécsi Pezsgő Borfesztiválra (szeptember 20-29.),, a villányi borvidéken és Pécsen zajló XVII. Európai Bordalfesztiválra (szeptember 27-29.), a pécsi ZeneSzüret Fesztiválra (szeptember 28. – október 10.), a villányi Vörösbor Fesztiválra (október 4-6.), a Falusi Vendégfogadók VIII. Országos Sütő-Főző Fesztiváljára Hosszúheténybe (október 5.), az Orfűi Tökös Napokra (október 5-6.), a tradícionális Pécsváradi Leányvásárra (október 19-20.), a magyarlukafai autentikus folklór programokra és kirakodóvásárba, a Vendel-napi búcsúra (október 20.), a Márton-napi Borünnepre, Szekszárdra (november 8-11.), a II. Sütőtök Fesztiválra a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe (november 9-10.),és a Szennai Hurkafesztiválra (november 30.).

 

További információ a helyi termelőkről és gasztronómiai és borturisztikai fesztiválokról: www.helyiizek.hu

aktuális turisztikai újdonságokról: www.itthondeldunantulon.blog.hu

szálláshelyekről, programokról: www.itthon.deldunantul.hu


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban
- Eddig nem érvényesül a papírforma – Félidőben jár Az Év Fürdője szavazás
- Megújult Etyeken Magyar-kút

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing