A magyar kultúra napja - fontos eszköz a kultúra

2014.01.22. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Kultúra

A kultúra fontos eszköz, amelynek segítségével lényeges üzeneteket lehet közvetíteni az országról - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek a magyar kultúra napja alkalmából.
A diplomata emlékeztetett: 25 évvel ezelőtt a magyar kultúra napját Fasang Árpád zongoraművész, későbbi Unesco-nagykövet vezette be, ami jól jelzi, hogy ennek a napnak kezdettől fogva volt egy "nemzetközi kisugárzása".

A kulturális diplomácia nem azt jelenti, hogy "a kultúra pusztán bokréta a kalapunk mellett", hanem a mai nemzetközi rendszerben egy olyan fontos eszköz, amely nagyon lényeges üzeneteket továbbít az országról - fogalmazott. Úgy vélte, hogy "manapság, amikor erre nagy szükségünk van, a magyar kultúra sokszínűsége, a nemzetiségek kultúrájába is lenyúló gyökerei, nemzetközi sikerei" jelentős mértékben hozzájárulnak az ország érdekérvényesítő képességének javításához.

Prőhle Gergely felidézte: az elmúlt évben rendezték meg a magyar-olasz kulturális évadot, amelynek keretében egyebek mellett a Budapesti Fesztiválzenekar fellépett Rómában, fotókiállítást rendeztek Robert Capáról, a firenzei Uffizi-képtárban pedig magyar festők önarcképeiből tartottak kiállítást. Emellett rengeteg más koncertet és kiállítást is szerveztek - tette hozzá.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy 2013-ban közép-európai év volt a magyar külpolitikában, hiszen az ország töltötte be a Közép-európai Kezdeményezés elnöki posztját, júliustól pedig a visegrádi csoport (V4) élén áll egy évig. Ehhez kapcsolódik, hogy a Berlinale kísérőrendezvényeként tartott Cinema Total középpontjában idén a visegrádi együttműködés áll. Azzal kapcsolatban is több programot szerveztek, hogy tavaly a szlovákiai Kassa viselte az Európa kulturális fővárosa címet - mondta. Hozzátette: a magyar V4-elnökséget pedig világszerte kulturális programok kísérik, aminek az a lényege, hogy minél hatásosabban mutassák be a régió kultúráját.

A diplomata közölte: a magyar kulturális diplomácia egy másik iránya a keleti nyitás politikájával függ össze. Ez nem új dolog, ahogyan azt Vámbéry Ármin és Stein Aurél tevékenysége is bizonyítja - mutatott rá. Megjegyezte: a keleti vonatkozásban is igyekeznek javítani a magyar külpolitika hatékonyságát és eredményességét kulturális eszközökkel.

 

MTI 2014. január 22., szerda 9:00


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing