A legtöbb külföldi vendég orosz volt tavaly Hévízen

A korábbi évhez képest minimális csökkenés mellett, létszámban és vendégéjszakákban is az orosz vendégek voltak a legtöbben a külföldiek közül Hévízen 2014-ben, ahol összességében csaknem 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: a városba érkező turisták közül a legtöbb még mindig magyar, a vendégszámot és a vendégéjszakákat tükröző statisztikában az orosz turistákat a németek, majd az osztrákok követik.

A befizetett idegenforgalmi adó alapján 1 millió 66 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták tavaly Hévízen, 983 ezret kereskedelmi szálláshelyen, 80 ezret szobakiadóknál.

A polgármester hozzátette, hogy a 2013-as adatokhoz képest mindössze 15 ezerrel esett vissza a vendégéjszakák száma Hévízen, ami arra vezethető vissza, hogy egy nagyobb szálloda technikai okok miatt zárva volt, egy másik nagy kapacitású hotel pedig novembertől felújítás miatt nem fogadott vendégeket. Ennek ellenére 2011 óta minden évben meghaladta az egymilliót a vendégéjszakák száma, s ezzel Budapest után továbbra is Hévízen regisztrálták a második legtöbb vendégéjszakát a városok közül.

A városban a magánszálláshelyek forgalma 9,7 százalékkal nőtt 2013-hoz képest, míg a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 6,3 százalékkal csökkent - jelezte a polgármester.

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly csaknem 90 ezer magyar vendég közel 321 ezer vendégéjszakát töltött.

Jelezte, hogy az oroszok létszáma és vendégéjszakáinak adata mindössze 1,9 százalékkal csökkent Hévízen, ami jóval alacsonyabb visszaesés, mint másutt.

Papp Gábor végül beszámolt arról is, hogy a tavaly pályázati forrásból elindított közösségi kerékpározási rendszert idén bővíteni fogják, és nyár végére befejeződik a borospincéiről nevezetes egregyi városrészben kialakított történelmi sétaút kialakítása. Még ebben az évben elindul a helyi tömegközlekedési rendszer is, de az új autóbusz-pályaudvar építését is tartalmazó közlekedési koncepciót csak 2016-ra valósítják meg teljesen.

 

 

MTI 2015. február 19., csütörtök 15:44


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing