A legkényelmesebb fűtési módok, avagy viszlát favágás

2015.10.14. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Az esős őszi idővel végérvényesen is elérkezett a fűtési szezon, így egyre több helyen izzítják be a konvektorokat és a gázkazánokat, ezért utánajártunk, hogy jelenleg milyen lehetőségekkel és akadályokkal találja szembe magát az ember fia, ha gázfűtést szeretne a házába beköttetni.

A gázfűtés egyik legnagyobb előnye a feltétel nélküli kényelem. Más fűtési rendszerekkel ellentétben csupán annyi a dolgunk, ho gy ha hidegre fordul az idő, akkor megnyomunk egy gombot vagy elfordítunk egy kapcsolót és egész télen jó meleg van a lakásunkba. Nem kell fát vágni, szenet hordani és mindig kellemes meleg lakásba érkezünk haza, így nem is véletlen, hogy hazánkban ennyire népszerű ez a fűtési mód. Azt se szabad figyelmen kívül hagyni, hogy idősebb korban a többi fűtési rendszer már sokkal nagyobb akadályt gördít az ember elé, hiszen egy bizonyos kor után már nem olyan könnyű a szükséges feladatokat elvégezni, de igazából a mai automatizált világban már nem sokan akarnak a munkából hazaérvén még a fűtéssel is bajlódni.

Ha eldöntöttük, hogy mi is a modern kor kényelmébe szeretnénk élni és a sok macerát mellőzvén a szabadidőnkben nem egy baltával szeretnénk a mínuszokba fát vágni, hanem inkább a családunkkal vagy hobbinkkal töltenénk az időt, akkor leggyakrabban a következő fűtési lehetőség közül válogathatunk. Igazából mindegyiknek van előnye és hátránya is, így mi leginkább ezek szerint, no meg a személyes tapasztalatok alapján próbáljuk bemutatni, hogy kinek mi a leginkább megfelelőbb.

Legtöbb ember számára a klasszikus kályhás fűtés után a legismertebb a kazános központi fűtés, ami jelen esetben arról szól, hogy a lakás vagy a ház egy fix pontján van telepítve egy gázkazán és a beépített csövekben lévő forró víz segítségével tudjuk kifűteni a lakást. Eme fűtési móddal a kazánon túl több lehetőség között is választhatunk, hiszen a klasszikus radiátoros fűtés mellett egyre népszerűbb a padlófűtés is. Ez nem is meglepő, hiszen ilyenkor sem csövek, sem pedig a radiátorok nem foglalnak fölösleges helyet a lakásban. A radiátorok esetében fix, falra szerelt pontokról áramlik a meleg levegő a lakásban, így magasabb hőfokon kell keringetni a szükséges vizet, mint a padlófűtés esetén, hiszen ott közvetlenül a padló alatt van elhelyezve a fűtőtest és kellemes meleg már a lábunktól áramlik felfelé.

Az egyik hátránya a gázkonvektoros fűtéssel szemben, hogy mindig kell egy bizonyos átfutási idő, mire a csövek rendesen átmelegednek, így leginkább csak akkor érdemes a hőmérsékletet nagyon lecsökkenteni a lakásban, ha nem okoz gondot, hogy hosszabb ideig tart, mire újfent kellemes meleg lesz.

Nagyon elterjedt hazánkban a konvektoros fűtés, aminek az az előnye, hogy egyszerű telepíteni és némileg olcsóbb is a többi megoldáshoz képest. A kialakításnál elég csak a ház körül elvezetni a csöveket és a megfelelő bekötési pontoknál a falra helyezni a konvektort. Ilyenkor nincs szükség külön helyre a kazán számára és a lakáson belül sem foglalnak fölös helyet a csövek, így akinek kis helyen kell megoldani, annak talán ez jó megoldás lehet. Nagy előnye, hogy a konvektorokkal nagyon könnyen lehet helyiségenként szabályozni a hőmérsékletet, így nem muszáj állandóan az egész lakást fűteni. Ha elmegyünk otthonról hosszabb-rövidebb ideig, legyen az munka vagy iskola, akkor is nyugodtan lentebb vehetjük a fűtést, mert a mai modern konvektorok pár perc alatt képesek jó meleget varázsolni a lakásba.

A konvektoros fűtés nagy hátránya, hogy nem csak befelé, hanem a kialakítás miatt kifelé is fűtünk. Talán már megfigyelték, hogy amikor elmegyünk egy konvektor fűtéses ház előtt, akkor lehet kint akármilyen hideg, ott bizony mindig pár fokkal melegebb van, így a fűtés számításánál mindig kalkuláljunk ezzel is.

Forrás: www.gazszerelo-budapesten.hu


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing