A kialvatlanság veszélyei

2018.01.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Mindenki ismeri a kialvatlanság állapotát, ilyenkor szédelgünk és nyűgösek vagyunk. Arról azonban sokaknak fogalma sincs, hogyan hat a kialvatlanság a nemi életére, a memóriájára, a kinézetére, általános egészségi állapotára, sőt még arra is, hogy le tud-e fogyni.

Az álmosság balesetet okozhat 

Az alváshiány szerepet játszott a legújabb kori történelem néhány nagy katasztrófájánál: a Three Mile Island-i atomerőmű 1979-es baleseténél, az Exxon Valdez olajszállító tankhajó zátonyra futásánál és a csernobili atombalesetnél is.

A kialvatlanság naponta szedi áldozatait a közutakon is. Álmosan éppen olyan lassú a reakcióidő, mintha valaki részegen vezetne. Az Egyesült Államokban a kialvatlanság az oka évi 100 ezer autóbalesetnek és 1500 ebből eredő halálnak. Nemcsak az autóvezetőkre hat azonban így a kialvatlanság, hanem számos munkahelyi baleset oka is.

 

A kialvatlanságtól nehezebben megy a tanulás

Az alvásnak kulcsfontosságú szerepe van a gondolkodásban és a tanulásban. Az alváshiány sokféle módon károsítja ezeket a szellemi folyamatokat, rontja a figyelmet, az éberséget, az összpontosítást, az érvelést és a problémamegoldást, ami miatt a hatékony tanulás nehezebbé válik.

Éjszaka az alvás különféle ciklusai a tanultak megerősítésében, bevésésében játszanak szerepet, ha valaki nem alszik eleget, nem lesz képes emlékezni a nap közben tanultakra és tapasztaltakra.

 

Az alváshiány betegségeket okozhat

Az alvászavarok és a krónikus kialvatlanság az alábbiak kockázatát növeli:

szívbetegség

szívroham

szívelégtelenség

szívritmuszavar

magas vérnyomás

stroke

diabétesz

 

Az alváshiány megöli a nemi vágyat

Alvás-specialisták szerint a kialvatlan betegek csökkent libidóról és a szex iránti érdeklődés hiányáról számolnak be. Ennek oka az energiaszint csökkenése, az álmosság és a fokozott feszültség. Az alvási apnoéban szenvedő férfiaknál még egy tényező is szerepet játszhat, egy vizsgálat szerint az apnoés férfiak közel felének alacsony a tesztoszteron szintje.

 

A kialvatlanság deprimáló

A napi 5 óránál kevesebbet alvókra jellemző lehet a stressz, a harag, a szomorúság és a szellemi fáradtság. Az alváshiány idővel depressziót okozhat, másfelől viszont az álmatlanság gyakran a depresszió első jele. Az alvászavarok kezelése jó hatással lehet a depresszióra is.

 

Az alváshiány öregíti a bőrt

Néhány álmatlanul töltött éjszaka után gyakori a táskás szem, és a sárgás, fakó bőr. A krónikus kialvatlanság ráncosodást, a bőr fényének elvesztését és szem alatti sötét karikákat okozhat.

Ha valaki nem alussza ki magát, a szervezete több stresszhormont, kortizont bocsájt ki, ami lebontja a bőr rugalmasságát elősegítő kollagént. Hatással van az alváshiány a növekedési hormonra is, csökkenő mennyisége idővel az izomtömeg és a csontsűrűség elvesztéséhez vezet.

 

Az álmosság feledékennyé tesz

Ha meg akarjuk őrizni a jó emlékezőtehetségünket, aludjunk eleget. Az emlékek megerősítéséért bizonyos rövid átmeneti agyi események, az ún. éles hullámsorozatok a felelősek. Ezek a hullámsorozatok továbbítják az információt a hippocampusból a neocortexbe, itt tárolja az agy a hosszú távú emlékeket. Az éles hullámsorozatok a legmélyebb alvás fázisában keletkeznek.

 

Az alváshiánytól hízni is lehet

Érdekes összefüggés, hogy könnyebb fogyni, ha valaki eleget alszik. Az alváshiány kapcsolatban lehet az éhséggel és az étvággyal, így minden bizonnyal az elhízással is. Azok, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, közel 30 százalékkal növelik meg az elhízás kockázatát, szemben a 7-9 órát alvókkal. Az alváshiány ráadásul nemcsak az étvágyat növeli meg, hanem fokozza a sóvárgást a kifejezetten zsíros és magas szénhidráttartalmú ételek után.

 

Az alváshiány fokozza a halál kockázatát

Brit kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak az alvási minták több mint 10 ezer brit köztisztviselő halálozására. A 2007-ben publikált eredmények szerint azok, akik 7 helyett csupán 5 órát aludtak, közel megkétszerezték a halál kockázatát. Különösen rosszul hat az alváshiány a szív- és érrendszerre.

 

Az alváshiány károsítja az ítélőképességet

A kialvatlanság hatással lehet arra, ahogyan az eseményeket értelmezzük. Romlik a megfontolt döntéshozatal képessége, mert nem tudjuk helyesen felmérni az egyes helyzeteket. Különösen igaz ez annak értékelésére, amit az alváshiány okoz az illető szervezetében. A legtöbb alváshiányos azt állítja ugyanis, hogy hozzászokott a kevés alváshoz, azaz képtelen felmérni a valós helyzetét.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing