A kerékpározás nem ártalmas

2018.01.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A kerékpározás nem árt a férfiak szexuális egészségének a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint, mely a Journal of Urology című szaklapban jelent meg.

A kutatók futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. A kutatás eredményei ellentmondanak korábbi közleményeknek, melyek szerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére.

A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben urológiai egészségükről számoltak be.

A három csoport egészségi állapotában nem volt különbség, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Nem volt lényeges a különbség a szabadidős és a nagy intenzitással edző - több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő - kerékpárosok között sem.

A kutatók szerint több az előny, mint a hátrány, kerékpárral munkába járás például felére csökkenti a rák kockázatát. A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja.

A tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, és a résztvevők létszáma is kicsi volt.

Azt is megállapították, hogy a kerékpárosoknál gyakoribb a nemi szerv zsibbadása, de ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak, a kockázat jelentősen csökken.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing