A kávé védhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

2018.11.22. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen. A vizsgálat eredményeit a Frontiers in Neuroscience című orvosi folyóiratban közölték.

A kávénak több jótékony hatása van, az embert reggel felébreszti és energiával tölti fe. és segít a koncentrálásban. A kávézás valamilyen összefüggésben van azzal is, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra.

Három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt. A koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos hatása volt a kezdeti vizsgálatok szerint, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein nyújt védelmet.

Ezt követően a kávészemek pörkölése közben képződő fenil-indén molekulákat vizsgálták. Kiderült, hogy ez az egyetlen összetevő, amely az Alzheimer- és a Parkinson-kórnál megjelenő mindkét fehérjetöredék, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását gátolja. Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik a fenil-indén-ből, ezért a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd.

A következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, a molekulák képesek-e bekerülni az agyi vérkeringésbe. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket.

 

Forrás. Science Daily via MTI

Informed 2018-11-09 13:07:13


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing