A jóból is megárt a sok

2014.01.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Sok idősebb ember szed táplálékkiegészítőket, és a készítmények révén szervezetük túl sok magnéziumhoz és E-vitaminhoz jut, a müncheni Helmholz Központ kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a The Journal of Nutrition, Health and Aging című orvosi szaklapban közöltek.
A kutatók azt vizsgálták, milyen gyakran szednek az idősek szupplementumokat, illetve hogy ezekkel mely tápanyagok milyen mennyiségben jutnak a szervezetbe.

Az adatok elemzésének alapja a KORA- életkor tanulmány volt, mely az életmód és a 65 év feletti emberek egészségi állapotának összefüggéseit vizsgálta a németországi Augsburg körzetében.

A 64 év feletti nők 54 %-a, a férfiak 34 %-a szed táplálékkiegészítőket, mint vitaminok, ásványi anyagok, vagy egyéb anyagok formájában, pl. Omega-3 zsírsavak vagy koenzim Q10.

A szedés gyakorisága a nem mellett a képzettségtől, a fizikai aktivitástól, a dohányzási szokásoktól függ, valamint idegrendszeri betegség meglététől.

A nőknél leggyakoribb a magnézium és a D-vitamin szedése, férfiaknál a magnézium és E-vitamin.

Mindkét nemnél megfigyelték, hogy a bevitt adagok az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által megadott tolerálható napi adagot gyakran meghaladták.

A nők 25%-ánál, illetve a férfiak 33%-ánál a rendszeres magnézium bevitel mennyisége, továbbá a résztvevők, 8 illetve 14 százalékánál az E-vitaminé is túl magas volt.

Ezzel szemben a D-vitamint, melynek pótlását ebben a korcsoportban gyakran javasolják, mivel többek közt a csontanyagcserét kedvezően befolyásolja, viszonylag kevesen szedik, mutatnak rá a kutatók.

Aktuális és lakossági felméréseken alapuló adatok egész Európában hiányoznak ebben a korcsoportban, pedig pontosan ez a csoport különösen érintett az időskori táplálkozási hiányállapotok miatt.

A készítmények kiválasztása a hirdetések alapján történik, ezért jó lenne, ha értelmes ajánlásokat lehetne adni a táplálékkiegészítésre idős korban.

- informed -
Fotó www.vitaminetekort.nl 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing