A húsvéti készülődés jegyében zajlik az idei Medvehagyma Fesztivál Orfűn

2017.03.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A húsvéti készülődés jegyében zajlik az idei Medvehagyma Fesztivál, amelyet immár tizennegyedik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn április második hétvégéjén - közölték a szervezők.

Közleményük szerint több mint harminc színes, érdekes programmal, valamint számos ételkülönlegességgel várják a résztvevőket április 8-án és 9-én.

A fesztivál szombaton 10 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik az orfűi medvehagymaszobornál, amelyet követően jelmezes felvonulást tartanak. Az Orfűi Kézműves Egyesület mesterségeket mutat be, a legkisebbek szórakoztatásáról gyermekszínház és bűvészbemutató is gondoskodik.

A fesztiválon mások mellett színpadra lép a Vivat Bacchus énekegyüttes és a Band of Streets. A Medvehagyma Házban hímestojás-kiállítást és tojáshímző bemutatót is tartanak.

A látogatók élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek medvehagymát, és kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, köztük Goják Csaba mesterszakács különleges medvehagymás fogásaiból.

A medvehagyma mára Baranya meghatározó gasztronómiai értéke lett, szinte fogalommá vált, amelyet az egészséges táplálkozással, természetközeliséggel, bioételek fogyasztásával kapcsolnak össze - idézte a közlemény Naqy Csabát, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnökét.

A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy tízezer látogatóra számítanak.

A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

 

 

 

MTI 2017. március 29., szerda 18:13


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing