A hungarikumokat mutatja be a közmédia Szent Mihály-napi műsorfolyama

2016.09.22. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Egész napos műsorfolyammal, benne élő bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várja az érdeklődőket a közmédia vasárnap az Itthon vagy - Magyarország szeretlek! - Szent Mihály nap a hungarikumok jegyében címmel.

A Szent Mihály-napi műsorfolyamot negyedik alkalommal rendezi meg a közmédia élő bejelentkezésekkel és összeállításokkal: a Duna és a Duna World mellett az M1, valamint a délelőtti műsorsávban a frissen beindult M5 csatorna is várja a nézőket. A műsorban a Dankó Rádió is aktívan részt vesz, hiszen a magyar nóta és a magyar operett mint hungarikum elsősorban az ő specialitásuk, emellett a Kossuth Rádió és a közmédia internetes oldalai is jelen lesznek - mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője csütörtökön az MTI-nek.

A főszerkesztő hangsúlyozta: a vasárnapi műsor üzenete, hogy büszkék lehetünk értékeinkre, amelyeket óvni, védeni kell.

A reggel fél nyolctól este 11-ig tartó műsorfolyamot úgy állították össze, hogy mind a 60 hungarikumot bemutassák valamely műfajban, stúdióbeszélgetés, valamilyen aktivitás vagy filmbejátszás formájában, majd a nap összefoglalójával zárul a program - közölte a főszerkesztő.

A műsorban 31 település jelenik meg, emellett sok helyszínre napjában többször kapcsolnak, ilyen Hollókő, Hortobágy, Budapest, Pécs, Tokaj, Pannonhalma, Békéscsaba, Gyula, Sarród, Nagycenk, Őriszentpéter, a határon túlról pedig Székelyföld, mivel a kürtőskalács székely-magyar specialitás - részletezte Siklósi Beatrix, hozzátéve: Felvidékről és Délvidékről forgatott anyagokat is láthatnak az érdeklődők, mivel ott is nagyon intenzíven működnek az értéktárak.

A hungarikumok között a közmédia bemutatja egyebek mellett Puskás Ferenc életművét, a táncházmódszert, a halasi csipkét és a matyó népművészetet, a Gundel-örökséget, a Magyar Védőnői Szolgálatot mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszert. A tájegységek közt Hollókő, Pannonhalma és Hortobágy, a kulturális értékek közt a Vizsolyi Biblia, Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Kassai-féle lovasíjász módszer, a magyar operett és a 100 Tagú Cigányzenekar jelenik meg, de a debreceni páros, a csabai és gyulai kolbász, a tárogató, a cimbalom, az Aggteleki-karszt és az alföldi kamillavirágzat is szerepel majd a műsorfolyamban.

A nézőket elkalauzolják a pécsi ókeresztény temetőbe és a Zsolnay Kulturális Negyedbe, a tokaji borvidékre, a nyugati országrész értékei közül pedig a hízott libából előállított termékek, a szikvíz és a fröccs is szerephez jut.

A stúdióban mások mellett Eperjes Károly színművész, Fischl Mónika színész-énekes, Csizmadia Anna népdalénekes, Nacsa Olivér előadóművész idézik fel történeteiket.

Siklósi Beatrix elmondta, hogy idén is hűek maradnak a Szent Mihály-napi hagyomány szimbolikájához, amelynek lényege, hogy ezen a napon terelték vissza az állatokat a legelőkről, és ezzel elkezdődött az őszi időszámítás. Kiemelte: ennek az az üzenete, hogy akik elszármaztak a településről, ahol születtek és ahova tartoztak, most hazatérhetnek és találkozhatnak rég nem látott ismerőseikkel.

 

 

 

MTI 2016. szeptember 22., csütörtök 16:29


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing