A házi sebellátásról

2017.10.01. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Áttekintjük a nyílt sérülések esetén szükséges, illetve megengedett első otthoni ellátással kapcsolatos tudnivalókat.
A baleseti sebészetben a szúrt, metszett, vágott, zúzott, harapott és lőtt sérülésekkel foglalkozik. A kémiai, termikus vagy sugárzás okozta sebek más szakterület tárgya. 

A seb környékét a sebtől elfelé irányuló mozdulatokkal tiszta csapvízzel, meg kell tisztítani. Ezután jóddal vagy más fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsük a megtisztított területet, ügyelve arra, hogy jód ne kerüljön a sebbe! A sebhez ne nyúljunk! Ha idegentest (szálka, kavics stb.) található benne, csak akkor távolítsuk el, ha az kiáll és a seb érintése nélkül ki tudjuk emelni. 


Idegen sérült ellátásakor gumikesztyűt vagy műanyag kesztyűt használunk, saját egészségünk védelmében. 

Nagyon fontos: tilos a nyílt sebre sebhintőport vagy bármi mást (pl. arcszeszt) szórni vagy önteni! A belső terület tisztítása, végleges ellátása a szakember feladata! 

Ha a fentieket elvégeztük, fedjük a sebet kötszerrel, lehetőleg steril gézzel, amit ragtapasszal vagy pólyával rögzíthetünk. Ne tegyünk a sebre vattát, vagy más, könnyen tapadó, de nehezen eltávolítható anyagot, mert a sebbe ragadva csak további fájdalmat és ellátási nehézséget okoznak! 

Ha nagy a seb, tanácsos a végtagot karfelkötéssel vagy szükség esetén ideiglenes sínnel nyugalomba helyezni. A vérző végtagot magasra emelve csökkenthetjük a vérzést. Erősen vérző seb esetén nyomókötést alkalmazzunk, mely a sebre helyezett, összehajtogatott gézlapokból áll, pólyával a sebre szorítva. 

A seb végtag tövéhez közelebbi oldalán készített "szorító kötés" helytelen! Károsíthatja az ereket, idegeket, ne használjuk! A vágott sebszélek sebzáró csíkokkal szépen illeszthetők, azonban ehhez a sebet és környékét meg kell tisztítani a szennyeződésektől! 

Baleset esetén mindig gondoljunk a fentiekre, mert a szakszerűen, gondosan elvégzett otthoni sebellátással a szakintézetben történő végleges ellátást könnyítjük meg! 

A vizsgáló orvosnak mindig számoljunk be a baleset körülményeiről, arról, hogy a bajt milyen eszköz, milyen környezetben okozta. Ez azért fontos, mert például a földdel, trágyával szennyezett sebek a tetanusz, a nyers hús vágása vagy állati csontok okozta sérülések a gyulladásos-fertőzéses szövődmények veszélyét rejtik magukban, és fokozott óvatosságot igényelnek. 

Forrás: Gyógyír; 2002.
| házi, sebellátás, mechanikus, sérülés, sebtisztítás, vérzés, nyílt, sérülés, sebellátás2017-09-17 21:53:13


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing