A futás az agynak is jót tesz

A futás nemcsak a szívnek és a tüdőnek válik hasznára, de kutatások szerint igen sok előnnyel jár az agytevékenységre nézve is. 
Az élénk szív- és érrendszeri munka több, oxigénben és glükózban gazdag vért pumpál az agyba. Ha valaki rendszeresen fut, hosszan tartó előnyökre tehet szert. Mindenféle mozgás többlet energiát juttat az agyba, de a kutatások szerint a legalkalmasabbak az aerob gyakorlatok.

 Javul az agyműködés 

A futás elősegíti új idegsejtek és erek létrejöttét. A neurogenezis és az angiogenezis az agyszövet megszaporodásával jár, aminek a tömege a korral egyébként csökkenne. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen testmozgást végző idősek hippocampus-térfogata 2 százalékkal nőtt, ami nem tűnik soknak, de figyelembe kell venni, hogy felnőttkorban ez már nemigen változik.

Könnyebb a tanulás

A futás megkönnyíti a gyorsabb tanulást és az új információk tárolását, és minden bizonnyal az elbutulás (demencia) ellen is véd.

Sikeresebb a tervezés

A rendszeres futástól jobban megy a döntés, a tervezés és a teendők, gondolatok rendszerezése is.

Gyorsabb a megtanult dolgok felidézése

Ha valaki fizikailag aktív, nemcsak a tanulás megy könnyebben, de az elsajátított dolgok előhívása, felidézése is.

Pozitív gondolkodás

A futás egyes esetekben hatékonyabb lehet az antidepresszánsoknál is. Ezeknek a gyógyszereknek a hatására a szerotonin és a norepinefrin nevű neurotranszmitterek tovább maradnak a szinapszisokban, ami által javul a beteg hangulata és világképe, de kiderült, hogy ugyanilyen hatással vannak az aerob gyakorlatok is.

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing