A furmintot ünneplik a hét végén Mádon

A Tokaj-hegyaljai borvidék talán legismertebb szőlőjét, a furmintot várhatóan csak szeptember második felében, végén kezdik szüretelni, de a térség egyik legismertebb szőlőtermelő településén, Mádon már ezen a hétvégén megrendezik a furmint ünnepét.
Szeptember 6-án és 7-én a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják az ide látogatókat, akik számos gasztronómiai és kulturális program közül választhatnak.

Két színpadon zajlanak az események: többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbő Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, a Juhász Márton Euro-African Playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.

A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai-kastély udvarán zajló Hétpróbás Kisinas - Játszóház és Kézművesudvar, a Bestillo udvar és a Furmint korzó programjait. Több helyszínen kiállítások nyílnak.

A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket.

A település szőlőtermő területeinek csaknem háromnegyedén termesztenek furmintot, amely fő alapanyaga a királyok borának, az aszúnak. Itt már a 17. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, az ebből a szőlőből készült bornak, mindenekelőtt az aszúnak.

A furmintünnep célja megismertetni és megszerettetni az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat.

 

MTI 2013. szeptember 3., kedd 14:07


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing