A fogyás titkos elixírje a borecet?

A borecet, valamint a különféle ecetfajták – különös tekintettel a hasonló hatású borecetre – már évszázadok óta jelen vannak az emberek életében, hiszen a népi gyógyászatban számtalan formában felhasználják az efféle készítményeket. A különféle ecetfajtákat bizonyos körökben, úgyszólván a népi szájhagyomány szerint már évtizedek, egyes források szerint évszázadok óta használják az emésztés megsegítésére, ezáltal a felesleges kilók eltűntetésére. A borecetből így az évek alatt egyfajta természetes fogyasztószer vált, ám a témában egészen a közelmúltig semmiféle kutatás sem készült.

Az Arizona Egyetem táplálkozástudományi szakemberei éppen ezért úgy határoztak, hogy egy átfogó kíséretet folytatnak a borecet hatásaival kapcsolatban, különös tekintettel a zsírégetésre, valamint a fogyókúrára. A kutatást összefoglaló tanulmány szerint a kiválasztott résztvevőknek nem kellett mást tenniük, mint minden egyes étkezés előtt elfogyasztaniuk egy teáskanál borecetet. A szakértők hipotézise szerint a borecet – valamint a legtöbb természetes ecetfajta – tartalmaz bizonyos mennyiségű ecetsavat, ami meggátolja a keményítő megemésztését, azáltal segíthet nem csak a plusz kilók lerakódásában, hanem az eddig felgyülemlett zsírréteg elfogyasztásában is. Amennyiben ugyanis az elfogyasztott ételekben megtalálható keményítőből kevesebb kalória jut a véráramba, akkor értelemszerűen nem csak a hízás folyamata áll meg, hanem ezzel párhuzamosan a fogyás is beindul. A kutatók hipotézise a kísérletek során beigazolódott, így a borecetről kiderült, hogy nem csak képes már rövid távon is csökkenteni fogyasztója testsúlyát, hanem ezzel egyetemben a vércukorszintre is rendkívül pozitív hatása van, így a cukorbetegség megelőzésére is tökéletesen alkalmas.

Dietetikusok szerint ugyanakkor ne gondoljuk azt, hogy a hagyományos háztartási ecet a segítségünkre lesz a fogyásban, ahhoz ugyanis, ha fogyni szeretnénk, legalább almaecetre, de még inkább borecetre lesz szükségünk – maximum 6 százalékos savtartalommal –, ami nem csak finomabb, hanem sokkal kedvezőbb is a hatása a súlygyarapodás megállításában. A kutatók egyébiránt azt tapasztalták, hogy a borecettel sem szabad túlzásba esni, így esetében nem érvényes a „minél többet fogyasztok, annál soványabb leszek” elmélet, így napi egy evőkanálnyi borecet egyrészt az egészséges mennyiség, másrészt pedig már ez is elegendő ahhoz, hogy érezzük csodálatos hatását, amit inkább hosszú távon domborít ki, és még hatásosabb, amennyiben például rendszeres testmozgással kombináljuk. A mai magyar borecetgyártól többsége természetesen már ügyel arra, hogy termékükből készüljön ivóecet is, ami tipikusan azért lett kifejlesztve, hogy iható legyen, ezáltal könnyedén beiktatható legyen a mindennapi étkezések elé anélkül, hogy íze problémákat okozna fogyasztója számára.

A borecet, valamint a különféle ecetfajták pozitív hatását és gyógyító tulajdonságait már az ókorban felismerték, így az első feljegyzések szerint már az ókori Görögországban is használták, elsődlegesen emésztési problémákra és bőrproblémák kezelésére. A modern kutatások ráadásul bebizonyították, hogy a népi megfigyeléseken alapuló gyógyászat – ami a borecethez kötődött – az esetek többségében tudományos igazolást is nyert, vagyis a borecet ténylegesen is a gyógyhatású készítmények sorát erősíti. Az ecetről kevesen tudják, de bármilyen cukortartalmú étel szolgálhat alapanyagául. A lényeg a cukron van, ami előbb erjedni kezd, és alkohollá alakul, majd az alkohol másodjára is képes megerjedni, amikor ecetté alakul át. Az ecetfajták legfőbb összetevője az ecetsav, de főként a borecetben emellett még rengeteg vitamin, valamint ásványi anyagok és aminosavak is megtalálhatók.

A borecetet ezen felül egyes feljegyzések alapján már több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták súlycsökkentés céljából, aminek eredményességét a modern kutatások is alátámasztják. Egy japán tanulmányban például megállapításra került, hogy kísérleti állatok magas zsírtartalmú étrendjét borecettel egészítették ki. A hasonló étrendet ecet nélkül fogyasztó társaikhoz képest a kutatásban résztvevő állatok 10 százalékkal többet híztak, mint azok, akik étkezés előtt ecetet fogyasztottak. Embereken végzett megfigyelések során kiderült továbbá, hogy az étkezés előtti borecet-fogyasztással sokkal előbb érhető el teltségérzet is, ami szintén hozzásegít a fogyáshoz. Az ecetfélék többsége ezen felül bizonyítottan jó hatással van a cukorbetegekre, hiszen csökkenti, normalizálja a vércukor szintjét, ezen felül gyulladáscsökkentő hatása miatt a köszvényesek számára is enyhülést hozhat. A borecet ezen felül a szív egészségéhez is hozzájárul, valamint a gyomorpanaszokra is kedvező hatással van, hiszen antibiotikus hatásait szintén tudományos kutatások igazolták már.

A szakemberek szerint a borecet fogyasztása – főként a mai stresszes világban – mindenkinek ajánlott, aki nem rendelkezik emésztési panaszokkal, hiszen nem csak képes megszabadítani bárkit a felesleges kilóktól, hanem rengeteg olyan egészségmegőrző és megelőző hatása is van, amelyeknek köszönhetően rendszeres fogyasztása erősen javasolt. A borecet például több tucat olyan hétköznapi probléma orvoslására is alkalmas, mint amilyen például a csuklás – egy teáskanálnyi ecet elmulasztja –, netán az orrdugulás vagy a torokfájás, sőt mi több, a borecet a rossz leheletre is alkalmazható, amennyiben egy fél teáskanálnyit elkeverünk egy pohár vízben, majd azzal gargalizálunk. Ha ön is szenved a fenti problémák valamelyikétől, netán csak szeretne megszabadulni felesleges kilóitól, akkor nincs más dolga, mint kipróbálni valamilyen minőségi borecetet, amiből ma már elérhetőek direkt ivásra megalkotott úgynevezett ivóecetek is. Próbálja ki a fogyás új elixírjét ön is! Nincs vesztenivalója!

 

Forrás: http://www.borecet.hu/hirek/sajat-hireink/a-fogyas-titkos-elixirje-a-borecet


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing