A fogak alattomos ellenségei

2017.10.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Tudjuk, hogy a cukros üdítők nem tesznek jót a fogainknak, és azt is, hogy a vörösbor, a tea és a kávé is elszínezheti a fogakat. Sajnos azonban sok veszély leselkedik még szép mosolyunkra.

Fehérbor

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vörösbortól színeződnek el a fogak, hanem savtartalmánál fogva a fehértől is. Minél szárazabb a bor, annál savasabb. Ha a sav szétmarta a fogzománcot, az alatta levő sötétebb réteg, a dentin kilátszik, ettől sárgásak a fogak.

A megoldás: Mértékkel fogyasztva a fehérbor nem árt, de még jobb, ha utána vízzel kiöblítjük a szánkat. Az ízesebb megoldás: rágcsáljunk el egy kis sajtot, a kalcium közömbösíti a savat.

 

Jégkocka, jégkása

Ha valaki szereti ropogtatni a jeget, ne csodálkozzék, ha tönkremegy a fogzománca. Ez ugyanolyan mechanikai hatás, mint ha a fogunkat csikorgatjuk. Az állandó koptatástól a fogak rövidebbek lesznek, de a már sérült, tömött fog akár el is repedhet.

A megoldás: A jégkása ropogtatása nem olyan szokás, amiről ne lehetne lemondani. Ha súlyos a fogsérülés, kerámia pótlást kell felrakni, esetleg koronát.

 

Citrom

Ha egy stampedli tömény után vagy csak azért, mert szeretjük, citromot nyalogatunk, tudnunk kell, hogy a citrom savtartalma kikezdi a fogak zománcát. Idővel a fog nagyon érzékeny lehet, és elszíneződésre, kopásra, törésre hajlamos.

A megoldás: egy hajszálvékony kerámia héj, amellyel a letöredezett, lepattant frontfogak korrigálhatók. Súlyosabb esetben koronát kell felrakni.

 

Sportitalok

A sportitalok igen savasak, és fogyasztásuk fogromláshoz vezethet. Egyre többen isszák a sportitalokat, így egyre többen jelennek meg a fogorvosi rendelőkben is sav okozta fogromlással.

A megoldás: A legegyszerűbb, ha vizet iszunk, vagy a sportitalt vízzel hígítjuk.

 

Nyelvpiercing

Lehet, hogy divat, de a szakemberek szerint a szájunkat nem arra találták ki, hogy evés közben egy fémgolyóval is megbirkózzék. Az elülső fogak előbb-utóbb ütköznek a golyóval, és letörhetnek. Beszéd közben pedig még vigyázni sem lehet tudatosan arra, hogy a piercing ne érintkezzék a fogakkal.

A megoldás: ha lepattant egy kis darab a fogból, azt ragasztással ki lehet javítani, súlyosabb károsodásokat azonban csak koronával lehet eltüntetni. Sajnos a legtöbbször csak azok vetetik ki a piercinget, akiknek már letörött tőle a foga.

 

Uszoda

Az úszás igen egészséges, de aki sokat jár uszodába, esetleg a foga látja kárát. Az ok a medence vizét tisztán tartó vegyszerek helytelen alkalmazása, illetve a túlzott savasság.

Kérdezzünk rá az uszodában, ellenőrzik-e a víz savasságát. Különösen vigyázzunk, ha külföldön vagy ismeretlen helyen vagyunk. Saját medencénk vizét, ha van, folyamatosan teszteljük.

 

Rossz harapás

Ha valakinek rossz a harapása, rossz a foga is. Ha minden rendben van, a fogak tökéletesen illeszkednek egymásra rágás, harapás, sőt, még nyelés közben is. Ha az állkapocs-ízülettel valami gond van, vagy ha túl kötöttek az izmok, a fogak egymásnak ütköznek. Jellemző olyan idősebbekre is, akiknek fiatal korában a fogszabályozás miatt több fogát is kihúzták.

A megoldás: Mivel ez a kopás az évek során, lassan megy végbe, sokan nem is veszik rögtön észre. Kérjük meg a fogorvost, hogy ellenőrizze a harapásunkat, és ha szükséges, korrigálja.

 

Vényre kapható gyógyszerek

A szájüreg és a fogak egészsége szempontjából fontos, hogy bőségesen legyen antitestekben gazdag nyálunk. Egyes gyógyszerek azonban sajnos szájszárazságot okoznak, például az antidepresszánsok és bizonyos magas vérnyomás elleni szerek. Gyakori mellékhatás a nyál mennyiségének csökkenése, ami általában C-alakú szuvasodást okoz a fogíny vonalában.

A megoldás: Beszéljük meg orvosunkkal a gyógyszerek mellékhatását, és ha kiszárad a szájunk, legyen mindig nálunk víz a nyál pótlására. Előfordul, hogy fluorpótlás is szükséges.

 

Savas reflux

A reflux-betegségben (GERD) szenvedőknél a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, a szájüregbe is, és a hátsó fogakat károsítja. A kémiai erózió hasonlatos ahhoz, mint amikor citromot nyalogatunk.

A megoldás: Ha elég korán kiderül a szuvasodás, és mivel a hátsó fogakról van szó, a fogtömés elegendő, ha a károsodás súlyosabb, korona a megoldás.

 

Bulimia

A bulimia azáltal károsítja a fogakat, hogy a hányás során sav kerül a szájüregbe. Azért veszélyes, mert lassan alakul ki, és csak akkor veszik észre, amikor már sérült a fogzománc.

A megoldás: A fiatalokkal el kell beszélgetni a tüneteikről, sokan meg vannak lepve, hogy a bulimia fogaik romlásához vezet. Mivel a fogak mindkét oldala érintett, a fog élpótlása már többnyire nem megoldás, csak a korona.

 

 

Forrás: Health.com

 

-informed-

 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing