A Down Egyesületet támogatva országos sajtópremiert rendez a Vígszínház

2015.03.12. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedik alkalommal fog össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is el tudják juttatni üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott a „0321-Kihívás - Játék előítéletek nélkül” kalandjáték bemutatni. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. 

Az eseményen részt vesz: Gundel Takács Gábor, valamint a Vígszínház színészei, többek között Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás, Péter Kata részvételével.

A Down-szindróma különböző területeken okoz kihívásokat a vele élők számára, példaként: lassabb mozgásfejlődéssel, laza izomtónussal, tanulási nehézségekkel, finommotorikai nehézségekkel, beszédlemaradással jár a tünetegyüttes. A nagy sikerű Ability Parkhoz és a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló, „0321-kihívás” játékos akadálypályán a résztvevők specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségekkel ismerkedhetnek meg. A játékban összesen három, 3 fős csapat fog részt venni, melyet a Vígszínház színészei alkotnak majd.

A rendhagyó játék sajtópremierjére március 19-én kerül sor a Vígszínházban, melyet a kihívás mediálása követ majd, a játékvezetői szerepet Gundel Takács Gábor tölti be, aki a színtársulat tagjai és a Down Egyesület támogatóinak hajrája mellett közvetíti majd a játékot.

A rendezvény aktualitását a március 21-i Down Világnap szolgáltatja. Azért fontos felhívnunk a figyelmet az eltérő fejlődésű gyermekek e csoportjára, mert a Down-szindrómások a kromoszóma elváltozással járó jellegzetes külső jegyeik miatt a fogyatékkal élők között az elutasítás legkiemelkedőbb célpontjai. Kirekesztettségük már a családba való befogadás problémáiban megmutatkozik, később kevesen jutnak be többségi óvodákba, iskolákba, és alig akad, aki képességeinek megfelelő, szabad munkapiaci állást kapna. A széleskörű társadalmi elutasítást az ismeretek, tapasztalatok hiánya is súlyosbítja.

Az akció rövid távú célja, hogy a játékban részt vevők tapasztalatokat szerezzenek a „nehezített pálya” élményéről és arról, hogyan tudják összefogással ellensúlyozni az egyéni hátrányokat, valamint felismerjék az alábbi hatások relevanciáját a Down-szindrómások életére és befogadásuk lehetőségeire. A megismerésből adódó nyitottság lehetőséget kínál majd arra, hogy hosszú távon elindulhassanak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalmi attitűddel segítik az inkluzív oktatás és a munkavállalás lehetőségeinek javulását. Emellett az oktatáshoz és munkához való jogok érvényesítését, az oktatási és munkavállalási esélyek egyenlőségét, illetve a tolerancia, a társadalmi befogadás és a sokszínűség erősítését.

A Down Egyesület az akcióban nem csak a színészeknek oszt szerepet, országszerte mozgósítani kívánja a Down-szindrómások érdekképviseletével foglalkozó civil szervezeteket is.

A „0321-Kihívás” projekt a Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően valósul meg.

Magáról az Egyesületről érdemes megemlíteni, hogy - államháztartástól független szervezetként - 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel. Kisari Károly, az egyesület vezetőjeként kiemelten küzd az inkluzív nevelés megvalósításáért hazánkban.

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon, 2009. március 21-én, a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát a színes, az egész színházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség. A Down Világnap mára több mint 1000 fős, országos eseménnyé nőtte ki magát.

A „ 0321 - kihívás” sajtópremierjével egyidőben 14.15-kor indul a Margit – szigeti zenélő szökőkúttól a Vígszínházig tartó szimpátia-séta, melyre a szervezők várnak minden kedves érdeklődőt. Ezt a színház körbeölelése fogja követni 15 órakor.

Az Egyesületről és a Down Világnapról bővebben: www.0321.hu


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing