A csokoládé jót tesz a memóriának és az immunrendszernek

2018.05.15. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A csokoládé kedvezően hat a memóriára és az immunrendszerre, a közérzetre, csökkenti a stresszt és a gyulladást – számoltak be két előadásban a kaliforniai Loma Linda-i Egyetem kutatói a San Diegóban tartott Experimental Biology 2018 kongresszuson.

Ismert tény, hogy a kakaóban található, flavonoidok rendkívül hatásos antioxidánsok és gyulladásgátlók.

"Éveken át kutattuk az étcsokoládé hatását az idegrendszerre, de mindig a cukortartalom szempontjából: minél édesebb a csokoládé, annál boldogabbá tesz. Először vizsgáltuk a nagy koncentrációjú kakaót és megállapítottuk, hogy minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál jobban támogatja a kognitív működést, a memóriát, a hangulatot és az immunrendszert" - foglalta össze a két kutatás vezetője.

Az egyik vizsgálat során EEG-készülékkel vizsgálták az agyműködést 48 gramm 70 százalék kakaót tartalmazó csokoládé elfogyasztása után fél órával, majd két órával és azt találták, hogy fokozódott az agy neuroplaszticitása.

Ez az agynak az a képessége, hogy az egész élet folyamán képes új idegsejt összeköttetéseket képezni, kompenzálni a kieséseket sérülés és betegség után, alkalmazkodni az új helyzetekhez és környezethez.

A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalék kakaót tartalmazó csokoládé fogyasztása az immunsejtek génkifejeződésére, főleg a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. A kakaó hatására fokozódott a T-immunsejtek aktivitása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése.

Még további vizsgálatokra van szükség több résztvevővel, hogy pontosan meghatározzák, mit jelent mindez az immunrendszer és az agyműködés szempontjából, és megértsék az ok-okozati összefüggést a magas kakaótartalmú csokoládé és a megfigyelt előnyös hatások között.

 

Forrás: MTI


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing