A bor ünnepe hétégén a Szentendrei Skanzenben

Borünnepet tartanak a hétvégén a Szentendrei Skanzenban, az eseményen 23 neves hazai családi pincészet borai mellé málékásás káposztát és lepcsánkát is kínálnak, emellett szüreti bál és hagyományos szőlőtaposás is várja az érdeklődőket.

A kiváló hazai borokat felvonultató programot bemutatva Kecskés Noémi, a szabadtéri múzeum sajtóreferense az MTI-nek kiemelte: az erre az alkalomra összeállított "borutak" segítségével mindenki megtalálhatja a hozzá illő borkülönlegességet. A lányoknak egyebek mellett piros habzót és tokaji kövérszőlőt, az asszonyoknak parolát és sárga muskotályt, a legényeknek kadarkát és szamorodnit, míg a nagyivóknak bakatort és olaszrizlinget ajánlanak. A borfaluban kalandozva a vendégek megismerkedhetnek a magyarországi szőlőfajtákkal, pincetúrán vehetnek részt és a legkitartóbbak a programok végére szakavatott borkóstolókká válhatnak.

A szőlő levéhez kínált ételek középpontjában ezúttal a kukoricadarából készült málékása és a számtalan néven és számtalan ízesítéssel készülő lepcsánka - tócsni, cicege - társul. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota étlapján málékásás káposzta, káposztás paszuly és málélapótya is szerepel; az ételek bemutatóját mesékkel fűszerezik a ház egykori lakói. A különlegességek sorában található tarkedli ezúttal káposztás változatában jelenik meg, fűszeres szilva chutney-val párosítva. A tradicionális roma konyhát ezen a hétvégén a bodag és a lecsós nokedlis csirke képviseli, a szabolcsi Panyola híres szilvalekvárját pedig nemcsak főzhetik, de meg is kóstolhatják a vendégek.

A kulináris élvezetek mellé szüreti felvonulás, szőlőtaposás és irodalmi ínyencségek is társulnak - tette hozzá Kecskés Noémi. A bor filozófiájáról Huzella Péter és Rátóti Zoltán mesél, a leányfalui Szekérszínház Kisfaludy Károly komédiájával érkezik, a szüreti bálhoz pedig borvirágos tréfák járnak. A kisebbeket szalmabála-ugráló, több kézműves foglalkozás és játékudvar várja.

A borünnep programjain kívül tárlatvezetések segítségével ismerhetik meg a látogatók a skanzen pincéit, kiállításait.

 

MTI 2012. szeptember 6., csütörtök 14:11


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing