A böllérek legjobbját keresik Napkoron

2013.01.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az ország legjobb toroskáposztáját, hurkáját és fogópálinkáját, illetve az ország legügyesebb böllérét keresik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron megrendezendő Nemzetközi Böllérversenyen szombaton.
A tizenkettedik alkalommal megrendezett gasztronómiai fesztiválon a falusi disznóvágás hagyományait elevenítik fel a versenyre benevezett csapatok, amelyek idén is összemérhetik a vágási, szúrási és feldolgozási technikáikat - hangzott el az esemény szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Támba Miklós főszervező az MTI-nek elmondta: a megmérettetésre 26 főzőcsapat jelezte részvételét, a hazai gárdák mellett a határon túlról, így többek között az erdélyi Kaplonyról, Szatmárhegyről és Erdődről érkeznek böllérek. A verseny során szakmai zsűri értékeli a sülteket, toroskáposztát, hurkát, kolbászt, forralt bort és fogópálinkát, de gazdára talál a legjobb böllér díja is. A közönségnek lehetősége lesz a saját kedvenc csapatát kiválasztani.

A népünnepély a szokásoknak megfelelően idén is a disznók megszúrásával és kivéreztetésével kezdődik, majd a csapatok egyedi technikával látnak hozzá a disznók megperzseléséhez és feldolgozásához. A hentesek választhatnak, hogy mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel.

Látható lesz a hagyományos, szalmával és faszénnel történő perzselés, de a kaplonyiak sváb típusú, forrázásos technikáját is megtekinthetik a látogatók. A közönség a nap folyamán megízlelheti a csapatok repertoárjában lévő négy-ötféle ételt, így például a véres- és májashurkát, a különböző módon fűszerezett kolbászokat, töltött káposztát, hagymás sült vért, fokhagymás húst, pirított májat, az orjalevest, vagy éppen a disznósajtot. A húsos főételek mellett a gyomornak könnyebb sütemények szerepelnek majd a kínálatban.

A rendezvényre Nyíregyházáról reggel hat órától harminc percenként indulnak buszok, az autóval érkező, várhatóan több ezer vendég számára pedig parkolóhelyet biztosítanak - tette hozzá Támba Miklós.

A délelőtt folyamán néptánccsoportok, délután pedig könnyűzenei fellépők szórakoztatják a közönséget Napkoron.

 

MTI 2013. január 16., szerda 15:50


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing