A biztonság és a szakemberhiány is téma volt a Századvég gazdaságkutató Turizmus konferenciáján

2017.03.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

A turizmus és a biztonság összefüggéseivel, a turizmusban dolgozók bérkilátásaival, a fesztiválturizmussal és az ágazatban tapasztalható munkaerőhiánnyal is foglalkoztak az előadók a Századvég Gazdaságkutató Zrt. csütörtöki Turizmus konferenciáján.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a terrorcselekmények turizmusra gyakorolt hatásáról szóló előadásában egyebek mellett azt emelte ki, hogy minden terrorcselekmény visszaveti a turizmust. Hozzátette, hogy biztonságpolitikai szempontból új helyzet alakult ki a világban az elmúlt években; a migránsokkal szemben Európa védtelen, a világban napi 20-22 háború zajlik, a második világháború óta nem volt egy békés nap sem.

Zsidai Zoltán Roy közgazdász, étteremtulajdonos és gasztroszakember a munkaerőhiány enyhítésére tett javaslatot, úgy vélte egyszámjegyű áfával, a bérterhek csökkentésével, és a szervízdíj áfamentességével jelentősen nőhetnének az átlagbérek, amivel a külföldön dolgozókat is vissza lehetne csábítani az ágazatba. Úgy vélte, az állam a megfelelő szabályozói változásokkal lökést adhatna a szektornak. Megjegyezte, hogy a turizmusnak eddig nem volt stratégiája Magyarországon, amit annak neveznek, az inkább "gyenge főiskolai dolgozat" . A versenyképes gasztronómiához és turizmushoz ebben is eredményt kell elérni - mondta. Soha nem volt akkora az esélye a szektornak a magyar gazdaság legerősebb ágazatává válnia, mint most - összegezte.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója arról beszélt, hogy a világturizmusban komoly verseny zajlik. Az ország adottságai megvannak, a rendezvényekben "jól állunk", a konferenciaturizmus élénkítéséhez azonban szükség lenne a régóta tervezett, nagy befogadóképességű, új kongresszusi központra.

A fesztiválturizmusról szólva hangsúlyozta, hogy jól meg kell különböztetni egymástól a rendezvényeket, azért, hogy nemzetközileg is vonzóak legyenek és több látogatójuk legyen. A Magyar Turisztikai Ügynökségnek fel kellene mérnie, hogy milyen rendezvényeknek lehet ilyen sikere, és csak azoknak kell állami segítség - mondta.

Regős Gábor, a Századvég kutatócsoport vezetője is azt erősítette meg, hogy szükség van béremelésre az ágazatban. Elmondta: a turizmusban a bérek a régióban a legalacsonyabbak, miközben az áfakulcs sem versenyképes, az uniós átlag ugyanis 11 százalék. Az áfacsökkentés miatti költségvetési kiesés 25 milliárd forint lehet, nagyobb költést feltételezve a nemzetközi turizmusmarketing miatt - mondta.

Ismertetése szerint a turizmus a GDP 1,7 százalékát adja közvetlenül, közvetve 3,1 százalékát, a teljes foglalkoztatás 7,8 százalékát jelenti. A bruttó bér 2016-ban 166 ezer forint volt az ágazatban, míg a nemzetgazdasági átlag 263 ezer forint. A belföldi turizmusnak a vidék munkahelymegtartó képességében óriási szerepe van, a SZÉP-kártya fontos eszköze a belföldi turizmus élénkítésének - mondta. A régiós összehasonlítás szerint foglaltságban nem vagyunk lemaradva, de az átlagos szobaárban igen, így kevesebb bevételt tudnak elérni a magyarországi szállodák - jegyezte meg.

 

 

 

MTI 2017. március 23., csütörtök 15:17


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing