A bélflóra és az agyműködés

2018.05.31. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A bélrendszer rengeteg baktérium otthonául szolgál. Ez a bélmikrobióm, vagyis az itt élő számtalan mikroorganizmus összessége segíti az emésztést, kölcsönhatásban van az immunrendszerrel és hatással lehet a szaglásra is.

A Grazi Egyetem, a Grazi Orvostudományi Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem kutatói egy 45 egészséges résztvevővel négy héten át zajló vizsgálat során megállapították, hogy a bélben lévő mikroorganizmusok bizonyos összetétele pozitívan befolyásolhatja az emlékezőképességet és az érzelmi döntési folyamatokat.

A résztvevők egy csoportja élő mikroorganizmusokból álló készítményt (probiotikumot), egy másik csoportja pedig látszólag táplálékkiegészítőt (placebót) kapott. A harmadik, a kontrollcsoport nem kapott kezelést. Minden csoportot egészségügyi állapotuk alapján összehasonlítható alanyokból állították össze. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, melyik személy mit kap, tehát kettős vak kísérletet végeztek.

A vizsgáltak semleges és kellemetlen fotók alapján képfelismerés feladatokat végeztek el, miközben funkcionális mágneses rezonancia tomográffal (fMRI) mérték az agyi aktivitást és annak helyét. Összefüggés mutatkozott az agyi aktivitás mintája és a probiotikum bevétele között.

A felvételeken látható, hogy azoknál, akik probiotikumot kaptak, más agyi régiók aktivizálódtak erőteljesebben. A csoport tagjai jobb eredményeket értek el a visszaemlékezést ellenőrző teszteken, és biztosabbak voltak döntéshozatalkor. A teszteken 85 százalékos eredményeket értek el, míg a másik két csoport átlagosan 70 százalékosat.

A résztvevők székletéből vett mintában vizsgálták a bélflóra összetételét. A probiotikumot kapó csoportnál nem volt teljesen más a bélflóra, de az emlékezetet és a döntést vizsgáló tesztekben elért jobb eredmények tükröződtek a mikrobióm eltérő összetételében is.

A közvetlen összefüggések kutatása még az elején tart, de az eredmények mindenképpen alapul szolgálnak a bélflóra szerepének jövőbeli vizsgálatához és a probiotikumok lehetséges terápiás alkalmazásához.

 

Forrás: MTI

- informed -


Cikkajánló
- Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?
- Gyógyfüvek és az influenza
- Csoki-bor kombinációk Valentin-napra!
- Lustálkodd magad egészségesre!
- A vegetáriánus étrend előnyei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing