A Balaton térségfejlesztése 320 milliárd forintot igényelne

2014.10.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

A Balaton térségfejlesztési koncepciója a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra 310-320 milliárd forint támogatást igényel, ha ez program megvalósul, a vendégéjszakák száma 700 ezerrel, a munkahelyek száma 10 ezerrel nőhet. Ezzel az üdülőrégió az országos áltag felett teljesítene a GDP-hozzájárulást és a munkahelyteremtést tekintve - hangzott el csütörtökön Keszthelyen, a Balaton tervezési zárókonferencián.

Bóka István (Fidesz-KDNP), a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint jó stratégia készült arról, hogy a régió mit szeretne, és ha ez 2020-ig legalább 70 százalékban megvalósul, akkor jól határozták meg a célokat, a kitörési pontokat, és sikeresen képviselték a térség érdekeit.

A stratégia egyeztetése a kormányzati képviselőkkel a jövő hónapban zajlik, ekkor dől el, mely elemei kerülhetnek be a következő fejlesztési ciklus operatív programjaiba, vagyis kaphatnak uniós támogatást a megvalósításhoz.

Bóka István szerint az előző uniós fejlesztési ciklusban, amikor részben előre letárgyalt programokat vett át az előző kormánytól, a forráslehívások szempontjából nem volt sikeres a Balaton.

A jövőben nemcsak a turizmusra kell koncentrálni, hanem egyéb gazdasági ágakra is, például a magas hozzáadott értéket tartalmazó ipar, és humánszolgáltatások erősítésére.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő méltatta, hogy az utóbbi időben sikerült egységes gondolkodást kialakítani az üdülőrégióban. "Ez egy egységes élettér, egységesen kell kezelni a fejlesztéseket és a marketing feladatokat" - fogalmazott a politikus.

A Balaton hosszas egyeztetések után elkészült stratégiája a régió kitörési pontjaiként határozta meg egyebek közt az egészségipart, a sportturizmust, és a helyi termék-előállítás, -feldolgozás fejlesztését. A tervek között szerepelnek gyógyászati-, sport-, élmény- és Erzsébet üdülő központok, a Fonyód-Badacsony komp megépítése, és egy balatoni közlekedési szövetség felállítása.

A kerékpárturizmus fejlesztésére például 7,1 milliárd forintos terv készült, az üdülőrégió kistérségei kapcsolódnának a tó körüli bringakörhöz, amelyet meg kívánnak újítani. Mindez önmagában 350-400 ezerrel emelné a régió vendégéjszakáinak a számát.

A konferencián elhangzottak szerint bővítik az idős embereknek szánt szolgáltatásokat is.

Fontosnak tartják a régió szereplői a Balaton-marketing megvalósítását, amelyben a Balaton egységes arculatú kertvárosi agglomerációként, az ország legélhetőbb régiójaként szerepel, saját termék-védjegyet is létrehozva.

 

 

MTI 2014. október 30., csütörtök 20:51


Cikkajánló
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing