72 óra kompromisszum nélkül

2014.10.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

2014. október 9-12. között hetedik alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes ifjúsági akciót. A katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezése során szerte az országban önkéntes fiatalok ezrei végeznek 72 órán át közhasznú feladatot szociális, fejlesztő és ökológiai projektek keretében.

Az akció célja, hogy a fiatalok - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztály - szánjon egy hétvégét arra, hogy segítsen ott, ahol tud, és felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére.

Látva az önkéntesek összefogását és jóra való törekvését bekapcsolódott az akció szervezésébe a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., a  Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., és a FŐKERT Nonprofit Zrt, valamint anyagi támogatást nyújt Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. Az akcióban társszervezőként részt vesz a Magyar Cserkészszövetség és a Regnum Marianum Katolikus Közösség.

Az országosan több mint 50 önkéntes koordinátor közreműködésének, a komoly szervezői munkának, és a támogatásoknak köszönhetően országszerte 310 projekt valósul meg közel 8000 önkéntes részvételével. A fiatalok számos területen hasznosítják magukat. Nagyon kreatívak voltak a projektek kitalálásában, széles látókörüket és szociális érzékenységüket bizonyítva, többek között az alábbi projektek valósulnak meg:

 • Tiszakécskei fiatalok lelkes csapata péntektől vasárnapig bent alszik a plébánián, így a lehető leghosszabb időben szeretnénk megélni a kompromisszumnélküliséget.
 • A szolnoki Drogterápiás Intézet lakói is számíthatnak segítségre a hétvégén.
 • Taizéi imaórát tartanak és imaközösséget tartanak a fogvatartottakkal a szegedi börtönben.
 • Mözs- Tolnai Református Nőszövetségben külső-belső missziót végeznek idősebb önkéntesek.
 • A Lajosmizsei Jászok Együttes egyként vesz részt a programban, hogy ne csak a zene és a tánc, de a szeretetszolgálat misszióját is népszerűsítsék.
 • Fess, Alkoss, Gyarapíts! A fehérgyarmati kórház kertjének rendezésére, kerítésének festésére is több tíz fős csapat alakult.
 • Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium is saját csapatokkal vesz részt az akcióban.
 • A csurgói iskola minden tanulója részt vesz a programban.
 • Szombat délelőtti program keretében hajlék nélküli embereknek van lehetőség egytálételt készíteni. Az étel elkészítése után lehetőség van beszélgetésre, esetleg lehet programmal készülni.
 • Mozgásos, sportos, illetve táncos, zenés, foglalkozás megtartáséra is sor kerül értelmi sérült felnőttek számára.
 • Több fiatal intézményi könyvtárban fog katalogizálni.
 • Templomok ablakainak festését teszik helyre több helyen.
 • Önkénteseink megjelennek idősotthonokban, részt vesznek az idősekkel való foglalkozásban, mozgáskorlátozott idősekkel sétát terveznek a városközpontban.
 • Stb.

Az idei akció különlegessége, hogy az eddiginél nagyobb sajtónyilvánosságot szeretnénk biztosítani a rendezvénynek, hogy láthatóbbá váljon a fiatalok által végzett szeretetszolgálat, és áldozatos munkájuk említésre kerüljön, valamint másokat is cselekvésre ösztönözzön. Ennek érdekében országszerte összesen tíz kiemelt projektre hívjuk a sajtó képviselőit, valamint két kiemelt sajtóeseményre, melyen részt vesznek támogatóink, valamint egyházi és állami vezetők is.

Sajtóesemények:

Október 10. - Feneketlen-tó (Északi része)

13:50 - Gyülekező

14:00 - Kezdés - Jakab Rita (projektiroda vezető) nyitóbeszéde

14:05 - Palánki Ferenc, egri segédpüspök beszéde

14:10 - Szabó István, református püspök beszéde

14:15 - Dr. Fabiny Tamás, evangélikus püspök beszéde

14:20 - Novák Katalin, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkár beszéde 

14:25 - Csomos Miklós, Budapest Főpolgármester-helyettes, beszéde

14:30 – Nyitóbeszéd lezárása

 

Meghívottak:

Palánki Ferenc, egri segédpüspök

Szabó István, református püspök

Dr. Fabiny Tamás, evangélikus püspök

Novák Katalin, Emberi Erőforrások Minisztériuma, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

Schanda Tamás, Emberi Erőforrások Minisztériuma, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

Csomós Miklós Budapest főpolgármester-helyettes

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere

 

Október 11. - Elem utca (6.)

10:20 - Gyülekező

10:30 - Jakab Rita (projektiroda vezető) nyitóbeszéde

10:33 - Tarr Zoltán, Magyarországi Református Egyház, zsinati főtanácsos beszéde

10:37 - Dr. Csépányi Gábor, káplán a Városmajori Plébánián, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papi hivatásgondozás referense és Solymár Péter, evangélikus lelkész beszéde

10:40 - Schanda Tamás, Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár beszéde

10:45 - dr. Deák Imre Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkár beszéde

10:50 - Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere beszéde

 

Meghívottak:

Tarr Zoltán, Magyarországi Református Egyház, zsinati főtanácsos

Dr. Csépányi Gábor, káplán a Városmajori Plébánián, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papi hivatásgondozás referense

Solymár Péter, evangélikus lelkész

Schanda Tamás Emberi Erőforrások Minisztériuma, Ifjúságpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár

Dr. Deák Imre Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkár

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere

 

Kiemelt projektek, melyekre szintén várjuk a sajtó képviselőit, és az érdeklődőket:

 

Budapesti projektek 

Október 10-én, pénteken Budapest négy kerületében közel 200 önkéntes fog kerítésbontást, valamint festési munkálatokat végezni.

A munkavégzés helyszínei:

- IV. kerület, Elem utca

- XIII. kerület, Szent István park

- II. kerület Bem rakpart

- XI. kerület, Feneketlen-tó (kiemelt sajtóesemény)

 

Október 11-én, szombaton Budapest négy kerületében mintegy 60 önkéntes fog kézi úttisztítási projektet végezni. Az önkéntes akció során lakótelepi parkolók fognak megtisztulni az önkéntesek munkájának köszönhetően.

A munkavégzés helyszínei:

- III. kerület, Bécsi út 231.

- IV. kerület, Elem utca 6. (kiemelt sajtóesemény)

- IX. kerület, Haller u. 84.

- XIII. kerület, Szent László u. 111.

- XXI. kerület, Csete Balázs u. 7.

 

Vidéki kiemelt projektek:

Székesfehérvár (Székesfehérvár, Takarodó utca 5.)

HEROSZ Állatmenhelyen kiemelt projekt keretében állatok etetése, ápolása, tisztogatása, sétáltatása lesz az önkéntesek feladata. Továbbá sor kerülne a kennelek rendbetételére is.

A kiemelt esemény időpontja: október 11. (szombat) 10 óra

 

Kecskemét (Emlékerdő, Kecskemét Nyíri út 41.)

Az egymilliomodik hektár erdő Kecskemét egy fontos közparkja, amelyet az utóbbi években elhanyagoltak. Ez nem egy sima park, hanem a milliomodik hektár erdő Magyarországon, amely az 1945 és 1975 közötti erdőtelepítéseknek állít emléket. Azt szeretnénk, hogy a város szabadidős térségében található parkot szemétszedéssel, levélsöpréssel és kerítésfestéssel tegyük szebbé és élhetőbbé az ott lakók számára.

A kiemelt esemény időpontja: október 11. (szombat) 14 óra

 

Sopron (Sopron, Deák tér)

A kiemelt projekt keretében mintegy 130-140 önkéntes fog munkát végezni Sopron belvárosában. A feladatok között szerepel a templomok, plébániák takarítása, padlás, pincepakolás, iratok, könyvek válogatása, lomtalanítás, parkrendezés és festés is.

A kiemelt esemény időpontja: október 10. (péntek) 9:00 óra

 

Pécs

Helyszín: Pécs, Tettye Parkban 20 önkéntes a következőket fogja végezni: lombgyűjtés, zúzalékos parkolók takarítása, burkolatgyomlálás, szegélyezés, játszóterek felásása, takarítása, folyókatisztítás. Időpont: 2014.10.11. szombat 8-16 óráig.

Azonban a város több pontján kb. 120 önkéntes fog kisebb- nagyobb városrendező munkát végezni.

Illetve Pécstől néhány km-re lévő nagyobb városban, Pécsváradon több mint 30 fő fog tenni azért, hogy rendbe tegyék a városukat, és előkészüljenek a következő heti Leányvásárra.

 

Szolnok

1.) A hősök emléke

Hadisírok gondozása Szolnokon

A Szer-telen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület (SZefiSZ) és a Magyar Honvédség 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj együttműködési megállapodást kötött a Szolnokon és a környező településeken fellelhető I.-II. Világháborús hadisírok felkutatására és gondozására, középiskolák önkéntes diákjainak bevonásával. E hosszú távú program azért is nagy jelentőségű, mert tudomásunk szerint Jász-Nagykun- Szolnok megyében ezt ilyen formában még nem végezték.

 

2.) Virághagymák ültetése

2012 őszén, a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akción kezdtük el az önkéntes fiatalokkal elültetni Szolnok főterén a nárcisz virághagymákat. Ebből virágzott ki a „méltóság mezeje”. A Magyar Hospice Alapítvány kezdeményezésére azért ültettük a nárciszhagymákat, hogy a tavasszal virágzó sárga tüneményekkel bíztassuk a gyógyíthatatlannak vélt betegségben szenvedőket. Az akciónak különleges üzenete van: az élet az utolsó percig értékes, maradjon meg a méltósága mindvégig.

Az idei „72 Óra” nyitórendezvényét követően a diákok néhány méterre a tér másik részén ismét nárcisz hagymákat ültetnek a „méltóság mezején”.

 

3.) „Csikkszedő kommandó”

A 2014. évi „72 óra kompromisszum nélkül” feladatai között kiemelt projektként hirdettük meg a cigaretta csikkszedést. Ennek a lényege, a város kisgyermekes szülők által is látogatott parkok, játszóterek területén elszórt cigaretta csikkek összeszedése, hiszen ezt a közmunkások és az úttakarítók sem végzik el. A feladatnak preventív célja is van. Két éve vettük be a projektek közé, mondván, hogy nincs méltó, vagy méltatlan munka.


Cikkajánló
- Füstölt pisztráng céklával
- ÉLET ÉS HALÁL
- Újra felfedezett kincsünk, a fürdőgyógyászat
- 2019 január a SKULT13 helyszínein
- Örömhír – nem kell többé választani Isten és a tudomány között

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing