55 éves a görög frappé!

Legyen a vakáció előfutára és az e heti kánikula enyhítője ez a szülinapi megemlékezés!

A frappé, a görögök kedvenc kávéja. A Thessaloniki Nemzetközi Vásárban született, 1957-ben. Így aztán Thessalonikit “Frapedoupoli” -nak is nevezik, az országban itt a legtöbb a kávézó. 
A frappé teljesen véletlenül született. Az 1957-es Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron a svájci Nestlé cég görög képviselője; Yannis Dritsas egy új terméket mutatott be a gyermekek számára. Csokoládé italt készített, melyet tejjel kevert össze shakerben.

Dimitrios Vakondios, a Dritsas egyik alkalmazottja Nescafét szeretett volna inni a szünetben, de instant kávéjához nem volt lehetősége vizet forralni, így hideg vízzel keverte össze a kávéport, és a cukrot a shaker segítségével. Így született meg a világ első frappéja.

Mára a frappé veszített a népszerűségéből, mert a fiatalok inkább az idegen kávékat (espresso, capuccino, stb.) isszák, de Görögországban a frappé még mindig az első a piacon a kávéfogyasztást illetően, a turisták kedvelt frissítője.

Egy kis etimológia: Görögországban általában nem jellemző az idegen szó átvétele, a frappe francia szó, jelentése: összekevert.

Magyarországon, sok helyen használnak a jegeskávéba vanília fagylaltot, de az nem frappé, hiszen nincs felrázva. Az igazi frappé fagylalt nélkül készül. Íme, a klasszikus frappé receptje:

Görög frappé

Hozzávalók (egy pohár frappéhoz):

• két púpos teáskanál instant kávé

• két púpos evőkanál cukor

• hideg víz

• három, vagy négy jégkocka

• 15-30 ml (1-2 evőkanál) sűrített tej

Elkészítés:

• Tegyük a kávét, a cukrot, és 60ml hideg vizet egy shakerbe, vagy turmixgépbe.

• Fedjük le és rázzuk 30 másodpercig erősen, a mixergépben addig turmixoljuk, míg a tetején vastag, sötét, bézs színű hab nem lesz. (kb. 10 sec.)

• Tegyünk kevés jeget egy magas pohárba, ha tejjel isszuk, adjuk hozzá a tejet és a turmixolt kávét.

• Töltsük fel hideg vízzel addig, amíg a hab a pohár száját el nem éri, szívószállal szervírozzuk

Boldog frappé születésnapot Görögország!

A görög frappé is megtalálható a Comp-Let Events & Party Service gasztronómiai választékában.
Kérje ajánlatukat a rendezvényére akár most >>>


Cikkajánló
- A talajban rejlik a szatmári szilva titka
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing