24. Budavári Borfesztivál – Szakmai programok

2015.08.26. | Kategóriák: Gasztronómia, Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Boregyetem, szeptember 7.
MOM Kulturális Központ
Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 7-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.

A Boregyetem rendezvény szinte családi eseménnyé vált az elmúlt években, hiszen a közönség magját nagyon lelkes, évről évre visszatérő törzshallgatók alkotják. Amikor arról kérdeztük őket, miért érdemes minden évben részt venni a Boregyetem előadásain, a válasz egyöntetű volt: a kiváló borok, illetve a hiteles előadók által átadott szakmai, de közérthető tartalom miatt. Az idei rendezvényen a Tokaj-Hegyaljai borvidék mutatkozik be kiváló boraival a Tokaj Kereskedőház jóvoltából.

 

Szakmai programok a Borfesztiválon, szeptember 9-13.

Budai Vár

Pár Borpár – izgalmas, játékos szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön.

A Budavári Borfesztivál kiemelkedő értéke az egyedülálló helyszínre kilátogató, borkedvelő közönség szakmai érdeklődése és igényessége, amit a kiállító borászatok szakemberei személyes jelenlétével és választékuk sokszínűségével hálálnak meg.

Az elmúlt évek egyértelmű tapasztalata, hogy az elmélyült szakmai beszélgetések, „közös borkóstolások” a Borfesztivál első két napján, a kora esti órákig jönnek létre. Ezt az időszakot szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is.

A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. Egyfajta „tesztkóstolás” lesz ez a hozzáértő közönség számára. A szakmai délutánokra érkező látogatók a Borfesztivál belépőjegy mellé kapják meg a végleges borsort tartalmazó kiadványt.

 

Néhány példa borpárokra, melyeknek két tagját összehasonlítva kóstolhatják az érdeklődők:

 • ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve
 • ugyanazon szőlőfajta bora két különböző dűlőről
 • egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről
 • egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat hordómintája
 • egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
 • egy csendes fehér (vagy rosé) bor és a belőle készült gyöngyöző bor
 • rosé és fehér bor (blanc de noirs) ugyanabból a kékszőlőből
 • természetesen édes borkülönlegesség „csak” töppedt szőlőből és botrytizálódott szemekből

… és a sor szabadon és kreatívan folytatható a borászatok elképzelései szerint.

A kiállítók a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Íme néhány konkrét borpár kedvcsinálónak, melyeket a kiállító borászok standjainál a borkedvelő közönség megkóstolhat:

 • Batthyány Pince: Villányi Cuvée 2014 – 1810 Cuvée 2014 (acéltartály – hordós érlelés)
 • Batthyány Pince: Olaszrizling 2014 – Olaszrizling 2013 (évjáratok közti különbség)
 • Bezerics Borház: Bezerics Dani SZEXI kis gyöngyözőbora Rozé 2014 – Balatonboglári Rozé Cuvée 2014 (csendes bor – és annak gyöngyöző bor változata)
 • Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Gál Kékfrankos 2011 – Gál Kékfrankos 2014 (évjáratok közti különbség illetve acéltartály – hordós érlelés)
 • Thummerer Pince: Vili Papa Cuvée 2006 – Vili Papa Cuvée 2009 (évjáratok közti különbség)
 • Törley Pezsgőpincészet Hungaria Pezsgő- és Koktélbár: Törley Chardonnay Brut 2011 – Törley Nyerspezsgő Chardonnay 2011 (különböző cukortartalom) 
 • Törley Pezsgőpincészet Hungaria Pezsgő- és Koktélbár: Hungaria Irsai Olivér Extra Dry -  Hungaria Extra Dry (különböző alapbor) 
 • Törley Pezsgőpincészet Hungaria Pezsgő- és Koktélbár: Louis Francois & Co. Pinot noir Rose Brut Nature Nyerspezsgő 2011 – Francois President Rose Brut 2011 (különböző cukortartalom) 
 • Zwack Izabella Borkereskedés: Dobogó Betsek Furmint 2013 – Dobogó Furmint 2013 (különböző termőterület)
 • Borbély Családi Pincészet: Gabriella Muscat Ottonel 2014 – "mosolygós" Muscat Ottonel 2014 (száraz bor – félédes bor)
 • Katona Borház: Sauvignon blanc 2011 – Sauvignon blanc - Semillon 2013 (évjáratok közti különbség illetve acéltartály – hordós érlelés)

http://www.aborfesztival.hu/cikk/kiemelt_programok/par_borpar/8/242 

 

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai.
A tavaly útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem lehetséges, ezért minőségi válogatást alkalmazva, az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatja be a Borfesztivál kóstolási útvonalain.

http://www.aborfesztival.hu/cikk/kiemelt_programok/taste_of_hungary/8/198 

 

Butlers Borkvíz Bár – Játékra hív a Borfesztivál!

Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében újdonsággal készül a vendégeknek. Ha megpihenne egy kicsit borkóstolás közben, látogasson el az Oroszlános udvarban felállított Butlers Borkvíz Bárba, ahol gyors regisztrációt követően különböző állomásokon tesztelheti a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudását, a játék végén pedig megpörgetheti a Borfesztivál szerencsekerekét. Számtalan ajándék várja a Butlers, a Budavári Borfesztivál, az All You Can Move, a GoodFood, a Bolka Bonbon, a Pellini Caffé, a Szega Foods, a SKODA, a Vagoemt – A Szarvasgomba Világa, és a Törley Pezsgőpincészet jóvoltából. A részvétel ingyenes, a nyeremény garantált! A program támogatója a Butlers.

 

„Év Fesztiválbora” választás

Évekkel ezelőtti hagyományt hív életre új köntösben a Borfesztivál. A Vinolionnal közös szervezésben újra megrendezésre kerül az „Év Fesztiválbora” választás. A szavazás célja az ízlések feltérképezése és a pincészetek megismertetése a nagyközönséggel. A rendezvény legnépszerűbb borának készítője elismerő oklevelet vehet át a Borfesztivál utolsó napján.

 

Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel.

A VinAgora Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhat azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 16. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 17 országból 549 bor versenyzett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, melyek közül 4 Champion díjat, 1 nagyarany, 76 arany és 47 ezüst érmet vittek haza a magyar borászok.

 

www.aborfesztival.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing